BizLawyer

Avocații Clifford Chance Badea, prezenți în mai multe proiecte-cheie din Real Estate

 

Schimbarile din Real Estate au implicatii pe mai multe planuri. Daca in urma cu cativa ani, accentul cadea pe achizitii si refinantari bancare, Andreea Sisman, Counsel Clifford Chance Badea, spune ca, in acest moment, se observa o piata activa pe segmentul de dezvoltare – proiecte de birouri (cu estimari record in privinta suprafetelor livrate in cursul acestui an, la nivel national), proiecte rezidentiale, proiecte mixte (office, retail si chiar rezidential), dar si pe consolidarea polilor de dezvoltare in orase secundare (Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov). „Impartasim optimismul general privind piata imobiliara, care a revenit in ultimii doi ani pe un trend ascendent, inclusiv printr-o revitalizare semnificativa a activitatii de tranzactii”, completeaza Mihai Macelaru, Counsel Clifford Chance Badea.

Pulsul pietei se simte cel mai bine analizand proiectele derulate de firmele de avocatura cu o practica puternica in acest domeniu. Numarul de mandate pe care echipa Clifford Chance Badea le are in lucru evidentiaza faptul ca piata este intr-o continua efervescenta.

”Printre cele mai recente proiecte, as enumera o tranzactie de Real Estate Finance ”pur”, intr-un oras secundar si refinantarea unei cladiri de birouri clasa A de referinta din Bucuresti (pe partea debitorului). Observam tot mai multe nume mari din Real Estate care se uita catre piata de capital ca alternativa de finantare. Cea mai ampla tranzactie in care am fost implicati a fost fuziunea fondurilor de investitii New Europe Property Investments (NEPI) – Rockcastle, anuntata in decembrie 2016, care va crea cea mai mare companie imobiliara din Europa Centrala si de Est, respectiv una dintre cele mai mari din Europa Continentala. Tranzactia a fost coordonata de biroul de la Bucuresti. Suntem implicati, in acest moment, in doua tranzactii majore pe partea vanzatorului despre care piata va auzi mai multe in curand”, declara Andreea Sisman.

Avocatul este extrem de optimist in ceea ce priveste evolutia industriei, considerand ca amploarea proiectelor reprezinta un adevarat test si punct de referinta, in sensul in care am putea asista la intrarea de noi investitori pe piata imobiliara din Romania.

La randul sau, Mihai Macelaru aminteste ca piata urmareste in acest moment cateva tranzactii de referinta, unele dintre ele depasind pragul de 100 de milioane de euro.

In ceea ce priveste activitatea Clifford Chance Badea, in ultimul an firma a asistat cu precadere proiecte de finantare si M&A pe segmentele de birouri, logistica/ industrial si comercial. ”Fara indoiala exista interes crescut din partea investitorilor in ceea ce priveste oportunitatile din Romania. In continuare, insa, lipsesc tranzactiile mari, in parte si pentru ca nu sunt suficient de multe proiecte atractive pentru marii investitori. Vorbim de proiecte care sa depaseasca un anumit prag psihologic, cum a fost cazul in in Mergers & Acquisitions, de exemplu, prin vanzarea Profi. In momentul in care astfel de proiecte se vor concretiza si in Real Estate, dinamica pietei se poate accelera foarte repede”, subliniaza specialistul.

O agenda incarcata
 

Practica de Real Estate a Clifford Chance Badea este coordonata de Nadia Badea, Partener. In functie de proiectele in care sunt implicati, avocatii lucreaza in echipe multidisciplinare coordonate de counsel-i cu experienta in Real Estate si alte domenii relevante: Mihai Macelaru si Loredana Ralea (Real Estate Acquision), Andreea Sisman (Real Estate Finance), Simona Neagu si Vlad Peligrad (Litigii), la care se adauga Senior Associates Lavinia Nucu si Monica Andrei. „Biroul nostru este pe deplin integrat in reteaua globala si beneficiem de accesul la o sursa internationala de knowhow si experienta. Cautam sa aducem un plus de inovatie in orice proiect pe care il asistam”, explica Andreea Sisman.

”Asistam cu precadere fonduri de real estate de calibru international, precum si institutii din industria serviciilor financiare (banci comerciale, banci de investitii)”, adauga Mihai Macelaru.

Practica de Real Estate este una complexa, avand o importanta majora in proiectele asistate de echipa firmei de avocatura. De altfel, s-a dovedit ca majoritatea tranzactiilor de fuziuni si achizitii au o componenta imobiliara, fiind foarte putine exceptii. Printre proiectele de acest tip in care s-au implicat profesionistii Clifford Chance Badea, Mihai Macelaru aminteste asistenta acordata BC Partners, unul dintre fondurile de investitii din etapa finala de achizitie a pachetului de 100% din actiunile lantului de comert Profi – cea mai mare investitie a unui fond de private equity in Romania; asistenta acordata fondului de private equity Abris Capital Partners in cadrul celei de-a patru mari investitii realizate in Romania – achizitia Green Group, cel mai mare grup integrat de managementul deseurilor din Europa de Sud-Est; Asistenta acordata unui fond de private equity in legatura cu achizitia operatiunilor SABMiller din Europa Centrala si de Est si Asistenta acordata grupului Affidea la preluarea lantului Hiperdia din Braşov, cea mai mare retea de clinici specializate in imagistica pe plan local şi unul dintre cei mai dinamici jucatori de pe piaţa serviciilor private din Romania.

In ceea ce tranzactiile imobiliare „pure”, Andreea Sisman mentioneaza ca este greu de facut o estimare. Ea nominalizeaza insa cateva dintre dosarele care au vizat tranzactii de Real Estate pur. Astfel, pe segmentul de Finance indica refinantarea unei cladiri de birouri clasa A de referinta din Bucuresti (pe partea debitorului) si asistenta acordata unei banci locale in legatura cu finantarea dezvoltarii unui proiect de birouri clasa A in Timisoara (in derulare). De asemenea, in zona de Corporate M&A  nominalizeaza: asistenta acordata CBRE Global Investors in legatura cu vanzarea portofoliului de retail format din 11 proprietati in Romania, Polonia, Cehia si Ungaria (inclusiv centrul comercial Felicia din Iasi) catre CPI Property Group.

„In prezent, avem trei mandate de asistenta in tranzactii importante pe piata – doua pe partea vanzatorului si unul pe partea cumparatorului - o tranzactie multijurisdictionala cu o valoarea semnificativa. In plus, o echipa mixta de Banking & Finance, Piete de Capital si Corporate M&A Real Estate a oferit asistenta fondului de investitii New Europe Property Investments plc. (NEPI) in tranzactia de fuziune cu fondul de investitii Rockcastle, care a creat cea mai mare companie imobiliara din Europa Centrala si de Est, respectiv una dintre cele mai mari din Europa Continentala. Tranzactia a fost coordonata de biroul de la Bucuresti”, puncteaza expertul Clifford Chance Badea.

Aspecte dificile in mandatele de Real Estate


Avocatii Clifford Chance Badea au identificat cateva dintre cele mai dificile aspecte ale unei tranzactii cu componenta de Real Estate. Andreea Sisman arata ca, in continuare analiza de titlu pe teren si constructie ramane provocarea cea mai importanta din punct de vedere juridic, atat pentru practica de Finantare, cat si pentru M&A. De asemenea, complexitatea clauzelor legate de monitorizarea dezvoltarii in proiectele de tip project finance/dezvoltare de Real Estate ridica de multe ori dificultati pentru dezvoltatori. In privinta garantiilor, expertul enumera ipoteca imobiliara si garantiile aferente contractelor de inchiriere, garantiile asupra creantelor din asigurari, calitatea si conditiile de retragere a chiriasilor, gradul de ocupare. „Pe tranzactii se remarca cresterea gradului de complexitate. Vanzatorii si cumparatorii devin tot mai sofisticati, iar negocierile – tot mai complicate. Putem spune ca nu prea mai exista tranzactii usoare”, adauga Mihai Macelaru.

”La nivel global, piata imobiliara dispune de cea mai mare varietate de tipuri de finantare, iar acest lucru se contureaza tot mai clar si in Romania - de la finantarea bancara clasica, la piata de capital. Nu in ultimul rand, exista foarte multe fonduri de investitii cu interes direct pe piata de profil care pot actiona ca finantatori”, mai spune Andreea Sisman.

Mihai Macelaru atrage atentia ca piata romaneasca se remarca printr-o situatie particulara – cauzata in principal de deposedarea abuziva a vechilor proprietari de dreptul de proprietate privata asupra imobilelor, in perioada comunismului, si de neidentificarea unei solutii legislative care sa stabilizeze circuitul civil inainte de finalizarea cadastrului general.”Acest lucru creeaza in continuare numeroase probleme jucatorilor din piata imobiliara. In ciuda acestui fapt, in ultima perioada, utilizarea asigurarilor de tip title insurance a contribuit semnificativ la finalizarea tranzactiilor”, sustine avocatul.

 

Proiecte cu componenta de Real Estate


Dintre proiectele cu componenta de Real Estate in care avocatii firmei s-au implicat, cea mai ampla este fuziunea NEPI – Rockcastle – tranzactie coordonata de biroul de la Bucuresti, care va crea cea mai mare companie imobiliara din regiune si una dintre cele mai mari din Europa Continentala. Valoarea tranzactiei este estimata la cateva miliarde de euro. Echipa de la Bucuresti a acordat asistenta clientului sau traditional NEPI pe tot parcursul tranzactiei, acoperind aspecte complexe precum structurarea tranzactiei, reglementarile privind piata valorilor mobiliare si preluarilor de societati publice, posibile conflicte de guvernanta si management in diverse jurisdictii, aspecte antitrust, precum si redactarea documentatiei in privinta acordului de fuziune. Tranzactia a implicat doua afaceri imobiliare listate pe 4 piete de capital (din Uniunea Europeana si din afara Uniunii), cu active si activitate in 12 jurisdictii (din Uniunea Europeana si din afara Uniunii). Echipa a fost coordonata de Daniel Badea, managing partner, cu ajutorul partenerilor Madalina Rachieru, Nadia Badea si Ioana Talnaru din Bucuresti. Din echipa au mai facut parte Radu Ropota si Diana Crangasu - senior associates, respectiv Gabriela Oprea si Radu Costin – associates.

De asemenea, avocatii au oferit asistenta NEPI in legatura cu o finantare acordata de BRD Societe Generale pentru cladirile A si B din parcul de afaceri City Business Center Timisoara. Valoarea tranzactiei este de 20 de milioane de euro, iar echipa care s-a ocupat de acest dosar a fost formata din Andreea Sisman (lead counsel), Diana Moroianu (associate).

Tot o echipa coordonata de Andreea Sisman a oferit asistenta unei banci locale in legatura cu finantarea dezvoltarii unui proiect de birouri clasa A in Timisoara (in derulare). De asemenea, Andreea Sisman a coordonat echipa care s-a ocupat de refinantarea unei cladiri de birouri clasa A de referinta din Bucuresti.

Si vanzarea centrului comercial Felicia din Iasi poarta semnatura expertilor Clifford Chance Badea. Avocatii au oferit asistenta CBRE Global Investors in legatura cu vanzarea portofoliului de retail format din 11 proprietati in Romania, Polonia, Cehia si Ungaria (inclusiv centrul commercial Felicia din Iasi) catre CPI Property Group.  Echipa din Bucuresti a fost condusa de Nadia Badea, Partener si coordonator al practicii Corporate M&A si Real Estate, si a fost formata din Loredana Ralea (counsel), Marius Berariu (senior associate) si Andrei Caloian (associate).

In prezent, firma are trei mandate de asistenta in tranzactii importante pe piata – doua pe partea vanzatorului si unul pe partea cumparatorului - o tranzactie multijurisdictionala cu o valoarea semnificativa. De asemenea, a oferit asistenta unui mare fond de real estate in legatura cu achizitia de terenuri agricole; unei firme private de managementul investitiilor in legatura cu vanzarea unei participatii minoritare intr-o companie imobiliara, in baza unei intelegeri la care s-a ajuns intr-o disputa complexa intre actionari; unui mare operator de retail la nivel european, pe diverse aspecte imobiliare legate de reteaua sa din Romania; unei companii de top din industria ospitalitatii la nivel international, in legatura cu negocierea unui contract de franciza pentru deschiderea de noi unitati pe plan local si unui dezvoltator imobiliar axat pe proiecte rezidentiale si de petrecere a timpului liber, in legatura cu negocierea unui contract de franciza hoteliera cu o companie de top in industria ospitalitatii, la nivel international.

O echipa coordonata de Vlad Peligrad (counsel) si Simona Neagu (counsel) are in derulare un mandat care vizeaza asistenta acordata unui fond imobiliar important in legatura cu procedura de insolventa a unui dezvoltator imobiliar din Romania, precum si in legatura cu depunerea unor plangeri penale privind posibile actiuni de frauda in cursul procedurii de insolventa.

In ceea ce priveste dosarele de litigii cu componenta de Real Estate, firma de avocatura asista un mare dezvoltator si manager de proiecte comerciale in legatura cu un litigiu legat de un parc logistic din Bucuresti.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner

Social & newsletter

© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search