BizLawyer

Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Real-Estate de la Dentons

 

Ultimii doi ani au adus un avans considerabil pe piata de real estate, numarul proiectelor derulate in 2016 si 2017 fiind in continua crestere. Interesant este ca volumul cel mai mare din acest segment este ocupat de afacerile noi. Bogdan Papandopol, Partener si coordonator al Departamentului de real estate din cadrul Dentons, apreciaza ca ”potentialul pietei este ridicat, inclusiv in conditiile semnalelor pozitive din economie, astfel ca ne asteptam ca investitorii sa includa Romania in planurile lor de investitii. Totodata, numarul crescut de cereri pentru consultanta in proiecte imobiliare, inregistrat de biroul nostru, reconfirma aceasta tendinta pozitiva”.

La nivelul pietei se observa  si o dezghetare a finantarilor. Avocatul Dentons considera ca noua tendinta pozitiva din industria de real estate are la baza mai multi factori. Expertul nominalizeaza cresterea economica a Romaniei, tara noastra fiind vazuta in acest moment ca o destinatie mai sigura cu un mediu investitional destul de atractiv, contextul general in care investitorii au decis sa investeasca ca urmare a reorientarii din alte zone, dar si diverse refinantari. ”Din ce am observat in ultimul timp, sunt multe proiecte in care se ruleaza ‘new money’. Chiar daca in anumite cazuri vorbim despre refinantari, vorbim de refinantari in care acum sunt implicate si alte banci – consortii de banci”, puncteaza Partenerul Dentons.


Domenii de interes


Analizele firmei de avocatura indica faptul ca in topul celor mai interesante proiecte pentru investitori se afla cele din piata de rezidential - domeniu pentru care exista un interes sporit, avand o crestere foarte mare in ultima perioada,crestere observata inca din 2016. Logistica a ramas la randul ei un domeniu foarte interesant, in care sunt destul de multe tranzactii. Totodata, in continuare, exista interes crescut pentru proiectele de birouri. “Ca si tipuri de proiecte, in ultimele 12 luni biroul nostru a asistat clienti atat in proiecte de achizitii, cat si in acordarea de finantari. Asa cum mentionam deja, anul 2016 a marcat o revenire semnificativa a apetitului investitorilor traditionali cat si a celor ‘new entry’. Pentru biroul nostru de avocatura, acest lucru s-a transpus si printr-o crestere a volumului de munca. In principiu au fost proiecte noi dar avem si cateva proiecte care se continua din anul trecut (de exemplu refinantarea unor imprumuturi acordate anterior)”, declara Bogdan Papandopol.

In ciuda acestui reviriment, in continuare, printre cele mai dificile aspecte ale unei tranzactii sunt cele legate de titlu de proprietate, cadastru, permise (spre exemplu, obtinerea autorizatiei de securitate la incendii). ”Cu toate ca negocierile sunt mai extinse, nu s-a schimbat tipul de garantii care se solicita in domeniile constructii/real estate. Daca vorbim pur si simplu de relatia dintre constructori si beneficiari,  se cere garantia de buna executie (performance bond), iar in finantari se cere pachetul clasic de garantii – garantii ipotecare, asupra conturilor, asupra creantelor”, explica profesionistul Dentons.

De asemenea, sunt mai multi factori care pot frana acordarea unei finantari pentru un proiect de real estate. ”Totusi, in practica noastra nu am vazut ca impedimentele strict legale sa reprezinte un deal-breaker (in afara de situatia in care un proiect ar avea probleme foarte grave, care sa nu poata fi rezolvate sau atenuate)”, aminteste avocatul.

Profesionistul Dentons aminteste ca, in general, in acest domeniu, cele mai des intalnite probleme sunt aspectele de real estate pur ce tin de dreptul roman, precum: aspectele privind titlul de proprietate, cadastrale, cele legate de infrastructura, autorizatii, avize, premise. “In principal asistam clientii in toate etapele unei tranzactii, de la negocierile prealabile (MoU, LoI), in intreg procesul complex de due diligence, precum si la negocierea, semnarea si implementarea tranzactiilor. De asemenea, echipa noastra ofera produse si o experienta unica in materia asigurarilor de titlu, avand cea mai experimentata practica in domeniul asigurarii de titlu, consolidata la nivelul Europei Centrale si de Est. Totodata, echipa Dentons este cea care a negociat prima asigurare legata de declaratii si garantii (Warranty and Indemnity Insurance) in Romania, un instrument foarte util in tranzactiile complexe, ce este destinat sa ofere o mai mare siguranta investitorilor, prin asigurarea diverselor clauze (garantii) acordate in contractele incheiate”, completeaza Partenerul Dentons.

 


 

In majoritatea proiectelor in care suntem implicati sunt elemente de inovatie aduse de avocatii nostri. Am spune ca de fiecare data gasim solutii la anumite aspecte pe care poate altii le-ar considera insurmontabile si intotdeauna ne ajutam clientii sa incheie tranzactiile cu succes. Piata avocaturii s-a schimbat foarte mult in ultimii ani, iar concurenta tot mai acerba a impins firmele de avocatura sa caute si sa gaseasca solutii inovatoare, capabile sa genereze un grad mare de eficienta, atat la nivel intern, cat si in relatia cu clientul. Astfel ca inovatia, in acest domeniu, vine din afara serviciilor juridice – unde primeaza solutia oferita clientului si gasirea celor mai bune scenarii alternative – respectiv din capabilitatile firmei de a asigura viteza de reactie, solutii orientate catre business si controlul costurilor. Amintesc aici lansarea acceleratorului de business NextLaw Labs si lansarea Nextlaw Global Referral Network.

Bogdan Papandopol, Partener si coordonator al Departamentului de real estate din cadrul Dentons

 


 


O practica puternica in economia Dentons


In ultimul an, echipa de real estate a biroului Dentons a fost implicata in multe proiecte de marca (landmark transactions).

Departamentul de real estate al Dentons Bucuresti este format din 10 avocati, fiind coordonat de Bogdan Papandopol, Partener. De asemenea, Perry Zizzi, Partener si coordonator al grupului de practica din domeniul financiar bancar, detine un rol cheie in dezvoltarea practicii de real estate. 

“Am asistat clientii deopotriva in proiecte ‘imobiliare pure’, insa si in proiecte care au avut legatura si cu alte domenii, in special cu domeniul agriculturii si cel forestier. Am finalizat in ultimele 12 luni mai multe astfel de tranzactii, de valori foarte importante. Speram sa extindem lista noastra de clienti activi, indeosebi asistenta oferita deopotriva investitorilor si  bancilor. Pe baza evolutiei de pana acum, anul 2017 se anunta a fi un an important pentru domeniul imobiliar in Romania. Gama clientilor biroului din Bucuresti cuprinde fonduri internationale de investitii si institutii financiare internationale, dezvoltatori si antreprenori internationali si locali”, arata Bogdan Papandopol.

Printre cele mai importante tranzactii imobiliare instrumentate de expertii Dentons se afla asistenta acordata P3 Logistic Parks si TPG Real Estate (ce detine P3) in tranzactia in valoare de 2,4 miliarde de euro prin care fondul suveran de investitii al statului Singapore GIC a achizitionat P3 Logistic Parks. Aceasta a fost cea mai mare tranzactie imobiliara in Europa in anul 2016, avand ca obiect cele 163 de depozite P3 din 62 de locuri din noua tari europene, printre care si Romania. Finantarile romane si poloneze au totalizat aproximativ 850 milioane euro. Avocatii Dentons au fost consilierii juridici principali atat pe aspectele de drept roman cat si pe cele de drept polonez privind vanzarea – inclusiv due diligence pentru vanzator, asigurarea titlului de proprietate si refinantare. Echipa multi-jurisdictionala  a fost coordonata de biroul de la Bucuresti si cel din Varsovia si a inclus peste 40 de avocati.

De asemenea, avocatii au consiliat CPI Property Group in cadrul achizitiei unui portofoliu de 11 proprietati de retail de la CBRE Global Investors. Portofoliul cuprinde o suprafata inchiriabila totala de aproximativ 265.000 metri patrati si este compus din centrul comercial Felicia din Romania; centrul comercial si parcul de retail Olympia Plzen, centrele comerciale Nisa si Zlatý Anděl din  Republica Ceha; complexul Andrássy, centrele comerciale Polus, Campona si doua depozite Interspar din Ungaria si centrul comercial Ogrody din Polonia.

In plus, echipa a oferit asistenta GLL in vederea achizitionarii a 100% din actiunile Floreasca Park Bucharest, in cea mai mare tranzactie de pe piata cladirilor de birouri din Romania; dar si in vederea achizitionarii a 100% din actiunile Victoria Center.

“Cele mai complexe proiecte au fost cele mentionate mai sus – si anume: asistenta acordata P3 Logistic Parks si TPG Real Estate in tranzactia in valoare de 2,4 miliarde de euro prin care fondul suveran de investitii al statului Singapore GIC a achizitionat P3 Logistic Parks (proiect finalizat in noiembrie 2016) si asistenta acordata CPI Property Group in cadrul achizitiei unui portofoliu de 11 proprietati de retail de la CBRE Global Investors (proiect finalizat in martie 2017). Ambele proiecte sunt multi-jurisdictionale, dar au avut o importanta componenta de drept roman”, subliniaza avocatul.

Pentru aspectele legate de dreptul roman, echipa Dentons din biroul din Romania a fost coordonata de Bogdan Papandopol, Partener si coordonator al departamentului de real estate al Dentons Bucuresti si Perry Zizzi, Partener si coordonator al grupului de practica din domeniul financiar bancar.

Lista proiectelor recente include si asistenta acordata Bancii Comerciale Romane in legatura cu raportul de due diligence si polita de asigurare a titlului de proprietate pentru achizitia ART Business Centre de catre Hili Premier Estates Romania. Cladirea este inchiriata in proportie de 100%, printre chiriasi numarandu-se si Ponderas Academic Hospital, cel mai mare spital privat din Romania, ce face parte din Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria.

Dentons a oferit consultanta, de asemenea, firmei Autoliv in procesul de stabilire a operatiunilor sale in noile amplasamente din Onesti si Resita. Serviciile furnizate de echipa Dentons au inclus pregatirea si negocierea contractelor complexe de inchiriere pentru noile amplasamente, precum si revizuirea aspectelor privind drepturi de concesiune si de proprietate.

Firma de avocatura a fost alaturi si de METRO Cash & Carry, cel mai mare retailer german in vanzarea si inchirierea de proprietati unui important retailer sub o structura complexa ce a inclus drepturi reciproce de uz si servitute. Dentons a asistat de asemenea acest client cu privire la contracte de inchiriere cu clauze complexe, inclusiv la negocierea termenilor locatiunii.

“Majoritatea proiectelor in care asista biroul nostru au o componenta multi-jurisdictionala. Spre exemplu, biroul Dentons Bucuresti a fost implicat in proiectul in care CPI Property Group a achizitiona portofoliul de 11 proprietati de retail de la CBRE Global Investors, impreuna cu birourile Dentons din Republica Ceha, Polonia si Ungaria”, mai spune Bogdan Papandopol.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search