BizLawyer

Cum lucrează avocații Voicu & Filipescu în proiectele de outsourcing

 

Ultimii ani au adus mutari spectaculoase in outsourcing, Romania devenind una dintre cele mai interesante zone pentru jucatorii din domeniu, piata locala fiind evaluata la 1,2 miliarde euro. Pe acest fond, firmele de avocatura si-au extins echipele de experti dedicate sectorului. Voicu & Filipescu asista clienti din aceasta industrie de mai bine de zece ani, casa de avocatura oferind servicii de specialitate inca din momentul in care primele companii de outsourcing de talie mondiala au intrat pe piata romaneasca.

“Evolutia pietei a fost constanta, insa sectorul IT a cunoscut o crestere spectaculoasa, numarul de angajati dublandu-se in perioada 2008-2017, lucru ce se resimte in volumul nostru de lucru pe segmentul IT. Ultimii 2-3 ani au marcat intrari noi de jucatori pe piata, fie ca vorbim de companii de talie medie, fie de talie mare, insa observam o specializare a tipului de servicii oferit. Voicu & Filipescu are o echipa puternica, dedicata sectorului de outsourcing, formata odata cu intrarea primilor mari jucatori pe piata. Experienta acumulata de echipa in acesti peste zece ani este foarte solida si variata”, declara Marta Popa, Senior Partner Voicu & Filipescu.


Investitorii sunt interesati de Romania


Interesul jucatorilor din outsourcing pentru Romania este ridicat, dar atunci cand sondeaza piata pentru o posibila investitie legislatia reprezinta o provocare majora pentru ei. Marta Popa atrage atentia ca outsourcingul este o industrie inca neinteleasa suficient de clar de autoritati, a caror perceptie ramane una invechita, rigida.

“Insa cea mai mare provocare a momentului in outsourcing este competitia acerba pe talente, pe resurse specializate. Odata cu cresterea pietei, dar si a gradului de sofisticare a acesteia, gasirea si disponibilitatea specialistilor potriviti a devenit din ce in ce mai dificila. Provocarile sunt de ordin cantitativ, dar si calitativ (de ex, conform recruiter-ilor resursele cu competente specializate pe anumite domenii este dificila, tinand cont si de aspectul uneori sezonier al solicitarilor de la clientii companiilor de IT sau Call Center). Concomitent, se remarca o apropiere a nivelului de salarizare a specialistilor romani de cel practicat in alte tari europene percepute ca piete de outsourcing deja mature, drept pentru care ne putem astepta ca intr-un orizont de cativa ani companiile de profil sa analizeze oportunitati pe piete in prezent mai putin cunoscute ca destinatii de outsourcing, dar cu forta de munca mai ieftina, cum ar fi India sau tarile Americii Latine. Desi pierde mult prin infrastructura slaba de transporturi, credem ca, la nivel regional, in Europa de Est, Romania va ramane in continuare atractiva pentru investitori, cel putin datorita mentalitatii si culturii apropiate de tarile Europei de Vest, cunoasterii foarte bune a limbilor straine si competentelor tehnice”, adauga partenerul firmei Voicu & Filipescu.

Pentru jucatorii care activeaza pe piata din Romania de outsourcing multe dintre provocarile legate de legislatia nationala pleaca de la adaptarea insuficienta a legislatiei muncii la modul de lucru din industria de outsourcing. Avocatul da ca exemplu mobilitatea si timpul flexibil de munca; telemunca, sector inca nereglementat in Codul Muncii roman, dar foarte frecvent utilizat in afara Romaniei. Alte probleme intervin din neclaritatea reglementarilor privind aplicarea scutirii de impozit pe salariu pentru programatorii IT sau din zona de data protection, unde aplicarea reglementarilor existente pune probleme de interpretare neunitara din partea autoritatilor competente.


 


“Am convingerea ca experienta pe care am dobandit-o in zona de outsourcing in ultimii zece ani este cu adevarat exceptionala. Ne recomanda atat lucrul cu si pentru cateva din cele mai mari nume din industrie, cat si vechimea experientei de lucru cu acestea si complexitatea proiectelor si chestiunilor abordate, ce au permis echipei intelegerea excelenta a sectorului si acumularea de ‘savoir faire’ extrem de valoros.”

Marta Popa, Senior Partner Voicu & Filipescu 

 


 


Clienti activi in toate sectoarele de outsourcing 
   


Datorita experientei de peste zece ani in industrie, Voicu & Filipescu detine un portofoliu vast de clienti, avocatii asistand firme active pe toate palierele de outsourcing, ultimele intrate in club fiind companiile de tip SSC. ”Am asistat si asistam pe chestiuni day-to-day clienti din zona bancara sau telecom care au infiintat centre de tip shared-service in Romania pentru subsidiarele lor. Asistenta oferita de noi include analiza chestiunilor de reglementare in cadrul business case-ului initial, continua cu infiintarea noilor entitati si de multe ori cu asistenta ulterioara a acestora pe chestiunile curente de dupa infiintare, incluzand fara limitare dreptul muncii, drept societar, contracte. Unul din avantajele competitive ale Voicu & Filipescu este abordarea integrata a business-ului clientului, de tip ‘one stop shop’. Impreuna cu firmele din grup, specializate in Taxe & Contabilitate sau Insolventa, acoperim o gama larga de servicii pentru clienti. Acestia gasesc in echipa noastra multe din resursele necesare, cel putin in perioada de inceput a activitatii, pentru a opera business-ul fara resurse interne, proprii", arata Marta Popa.

Referindu-se la modul de perceptie a litigiilor, partenerul Voicu & Filipescu a mentionat ca politica generala a celor mai multi dintre clientii firmei din acest sector este rezolvarea disputelor inainte ca acestea sa devina un litigiu in instanta. "De obicei, disputele sunt rezolvate prin escaladare la managementul extern sau prin medierea avocatilor. Aceasta abordare este in linie cu politica pe care o recomandam clientilor nostri, de evitare a conflictelor deschise in justitie, care implica costuri nebanuit de mari in termeni de timp, resurse financiare si, nu in ultimul rand, de imagine”, a adaugat Marta Popa.

Pe langa Bucuresti, clientii Voicu & Filipescu au prezenta si in alte mari centre universitare, cum sunt Iasi, Timisoara, Brasov, Cluj si, mai nou, Suceava. “Sunt orase care au intrat in vizorul companiilor de outsourcing pentru potentialul de talente detinut, reflectat in numarul absolventilor de universitati, dar si pentru costurile de salarizare mai scazute. Nu lucram foarte des cu firme din provincie pe proiectele aferente acestor centre, intrucat, din fericire, ca si in cazul clientilor nostri, in cele mai multe cazuri putem rezolva ‘remote’ solicitarile clientilor”, precizeaza avocatul Voicu & Filipescu.

Expertii firmei de avocatura asista clienti care sunt activi in domeniul IT, HR, Financiar-Contabilitate si Call Center. “Activitatile noastre cele mai intense sunt legate de redactarea sau, dupa caz, revizuirea/localizarea sau negocierea contractelor de servicii dintre clientii nostri, companii de outsourcing si clientii acestora, de abordarea din punct de vedere juridic a folosirii resurselor umane pe proiecte la clientii companiilor de outsourcing, de modul de salarizare in cazul tipurilor specifice de timp de lucru (program inegal, lucru pe timp de noapte, in weekend sau de sarbatori legale) sau de data protection”, puncteaza profesionistul Voicu & Filipescu.

Multinationalele de outsourcing care sunt asistate de specialistii Voicu & Filipescu sunt active in domeniul IT, HR, Financiar-Contabilitate si Call Center. Unele dintre acestea solicita sprijinul avocatilor pentru solutionarea unor chestiuni specializate legate de contracte sau de employment, care sunt in acest moment cele mai sensibile provocari ale industriei. “Altele apeleaza in mod constant la noi pentru validarea actiunilor sau contractelor lor, specifice domeniului sau cele ce tin de relatiile cu furnizorii sau partenerii de afaceri in general. Numele clientilor sunt confidentiale, insa numaram printre acestia companii lider in domeniu, din Statele Unite sau Europa”, mai spune Marta Popa.

In unele dintre proiectele ample pe care le au de solutionat, avocatii din Romania lucreaza impreuna cu firme de avocati internationale. Astfel de colaborari vizeaza, in cele mai multe cazuri, proiecte cross-border. ”De cele mai multe ori lucram cu firma de avocati Squire Patton Boggs LLP, cu care avem o colaborare constanta de aproximativ 15 ani. Colaboram si cu firme locale, de talie mai mica, tip boutique, care asista pe clientii nostri in tari care reprezinta centre de decizie regionale”, detaliaza Marta Popa.

 

Proiecte valoroase


In ultimul an si jumatate, cel mai relevant dosar solutionat de echipa de avocati specializati in servicii destinate firmelor de outsourcing a vizat o companie-lider in domeniul consultantei de management si tehnologia informatiei, companie pe care Voicu & Filipescu a asistat-o intr-un proiect cross-border de outsourcing de servicii IT pentru industria financiar-bancara. Valoarea contractului de outsourcing a depasit 70 milioane de euro, fiind unul din cele mai mari ca valoare si printre putinele de outsourcing bancar in Romania. Proiectul a implicat aspecte complexe de negociere a clauzelor contractuale specifice de outsourcing, precum si aspecte complexe de concurenta si employment.

Alte proiecte derulate recent privesc negocierea de contracte complexe de servicii catre clientii companiilor de outsourcing, contracte de inchiriere a sediilor clientilor firmei de avocatura, chestiuni de impozitare a salariilor specialistilor programatori sau chestiuni legate de programe atipice de lucru sau munca suplimentara. „In prezent avem in lucru revizuirea unor contracte complexe de servicii in care clientul nostru actioneaza ca si furnizor de servicii IT pentru o mare companie din sectorul de utilitati. Mai avem in lucru revizuirea contractului colectiv de munca si al regulamentului intern al unui client din zona ITO si Call Center, mandat care a capatat o complexitate crescuta din perspectiva ultimelor modificari la Codul Muncii”, puncteaza Marta Popa.

Voicu & Filipescu este un jucător important pe piața avocaturii de business din România în privinţa cifrei de afaceri și a poziției pe piață. Experienţa avocaţilor Voicu & Filipescu este recunoscută la nivel internaţional de ghiduri legale de renume precum Chambers and Partners, Legal500, IFLR1000.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search