BizLawyer

Decizie importantă a Înaltei Curți pentru proprietarii de parcuri eoliene

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat, ieri, prin hotărâre definitivă, efectele deciziei Comisiei fiscale centrale care califică, din punct de vedere fiscal, turnul de susținere al turbinei eoliene drept clădire cu consecința impozitării turnului ca o veritabilă clădire.

Berechet Rusu Hiriț (BRH) a reprezentat în dosar un producător de energie verde din cadrul grupului Monsson, proprietar a două parcuri eoliene situate în județul Constanța. Din echipa care a participat la succesul demersului au făcut parte Mădălina Berechet, Valentin Hiriț  și George Veziteu.

„Soluția Înaltei Curți de Casație și Justiție de suspendare a Deciziei 5/2014  reprezintă un pas important către normalitate. Impozitul pe clădire perceput pentru stâlpul de susținere al turbinelor eoliene a fost calculat de organele fiscale retroactiv – de la momentul recepționării turbinelor, chiar dacă acesta era anterior momentului adoptării deciziei administrative suspendate. Situația astfel creată a avut drept consecință calcularea și imputarea unor sume considerabile în sarcina proprietarilor de parcuri eoliene.
Politica de colectare a fost, de cele mai multe ori, deosebit de agresivă, organele fiscale locale pornind executări silite împotriva unor operatori mari pe piața energiei regenerabile”, consideră Mădălina Berechet, partener BRH. 

„Ca efect al hotărârii Înaltei Curți de Casație și Justiție, organele fiscale locale vor înceta, sperăm, în perioada următoare, orice demers în vederea stabilirii impozitului pe clădiri cu privire la turnurile de susținere a turbinelor eoliene. Ne așteptăm totodată ca Înalta Curte să confirme soluția Curții de Apel București de invalidare a interpretării oferite de Comisia Fiscală Centrală, cu efectul abandonării practicii organelor fiscale locale de impunere a turnurilor turbinelor eoliene cu impozit pe clădiri. Această practică a determinat, de-a lungul ultimilor patru ani, situații inacceptabile din punct de vedere juridic și fiscal, care au generat un climat de incertitudine în rândul  operatorilor de parcuri eoliene și o destabilizare a pieței”, apreciază Valentin Hiriț, partener BRH.

Berechet Rusu Hiriț este o firmă de avocatură de tip boutique înființată de profesioniști cu o experiență individuală de peste paisprezece ani în societăți de avocatură de prim rang pe piața românească și internațională. Echipa de avocați este specializată în consilierea  antreprenorilor și companiilor internaționale din industrii precum energie, real estate și construcții, logistică, retail, media și entertainment, mediu, IT&C.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search