BizLawyer

Topul tranzacțiilor din Real Estate încheiate în primele 8 luni ale anului. Firmele de avocatură din prima linie și avocații care au coordonat echipele

 

Piaţa de investiţii în imobiliare a avut o evoluţie spectaculoasă în primele opt luni ale acestui an, valoarea primelor 15 tranzacţii listate de BizLawyer insumand peste o jumatate de miliard de euro. Firmele de consultanta apreciaza deja ca se conturează cel mai bun an pentru piaţa de real-estate din perioada postcriză, cu investiţii ce ar putea atinge un miliard de euro. Analistii spun ca volumul ridicat de tranzacţii demonstrează că piaţa devine mai lichidă, iar investitorii sunt interesaţi de diversificarea portofoliului.Potrivit informatiilor BizLawyer, Schoenherr a gestionat cea mai mare tranzactie, iar PeliFilip a asistat clienti in cele mai multe deal-uri din Top 15.Activi au fost si avocatii firmelor NNDKP, Popovici Nitu Stoica & Asociatii, Clifford Chance Badea, CMS, Dentons, Wolf Theiss, Reff & Asociatii, Suciu Popa, Voicu & Filipescu, Biris Goran sau Kinstellar. . .

Cea mai importanta tranzactie a primului semestru a fost aceea prin care antreprenorul ieşean Iulian Dascălu a încasat peste 150 mil. euro prin înstrăinarea a 50% din mallurile Iulius din Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Suceava, plus clădirile de birouri adiacente acestora, catre Atterbury România BV, o societate înfiinţată la sfârşitul anului trecut, exclusiv pentru realizarea acestei tranzacţii deţinută în totalitate de către Atterbury Europe.

Trebuie spus ca Atterbury Europe, societate de nationalitate olandeza, axata pe investiții în centre comerciale și oportunități de dezvoltare imobiliară în Europa, aflata la prima achiziţie în România, este controlată de catre Christoffel Wiese, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri sud-africani, a cărui avere este evaluată de revista americană Forbes la 5,6 mld. dolari. Valoarea tranzaciei nu a fost facuta publica, dar Deloitte a estimat-o la 150 de milioane de euro, iar C&W Echinox a indicat, in analizele sale, o valoare de 200 de milioane de euro.

Aspectele juridice ale tranzactiei au fost gestionata de avocatii Schoenherr, echipa implicată în proiect fiind coordonată de Markus Piuk, partener specializat în fuziuni și achiziții și Mădălina Neagu, partener al biroului Schoenherr din București, specializat de asemenea în fuziuni și achiziții. Aspectele de real estate au fost coordonate de Simona Chirica, partener in practica de real estate a Schoenherr Romania, iar cele de tax – de Theodor Artenie, managing director al Schoenherr Tax Bucharest. Tranzacția a avut în vedere un parteneriat egal între cele două părți, iar asocierea va opera Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Cluj, Iulius Mall Suceava, Iulius Mall Timisoara, proiectul mixt Openville Timișoara, precum și alte proiecte dezvoltate pe viitor în România.PeliFilip, alaturi de investitorul Mitiska

Mitiska REIM, cel mai mare investitor specializat în centre comerciale din Europa, a anunțat in luna iunie o nouă consolidare a amprentei sale pe piața din România, prin achiziționarea cu succes a portofoliului Alpha Property Development. Această tranzacție vine după achiziționarea cu succes, în luna ianuarie 2017, a restului de 50% din pachetul de acțiuni incluse în portofoliul de centre comerciale al Intercora.
Achiziția a fost efectuată în numele fondului instituțional al companiei Mitiska REIM, First Retail International 2 (FRI 2) și a avut ca obiect portofoliul Alpha Property Development, constând în 11 centre comerciale generatoare de venit și 3 oportunități de dezvoltare.

Cumparatorul a fost asistat a fost asistat in acest proiect de o echipa de avocati ai firmei PeliFilip. Potrivit estimarilor C&W Echinox, valoarea tranzactiei a fost de cca. 65 de milioane de euro.

Portofoliul total al companiei Mitiska REIM deținut în România ajunge la 19 centre comerciale, cu o suprafață comercială utilă totală de +/- 85.000 m², pe lângă alte 4 proiecte de dezvoltare.

D&B David si Baias si PeliFilip, in achizitia magazinelor Praktiker

Tot Peli Filip a lucrat si in tranzactia-surpriza, anuntata in luna august, prin care retailerul britanic Kingfisher a cumpărat reţeaua de 27 de magazine Praktiker, cu o cifră de afaceri de circa 630 de milioane de lei în 2016, de la omul de afaceri turc Omer Susli, incheiata dupa 6 luni de negocieri si estimata la 40-50 de milioane de euro. Echipa de real-estate de la Peli Filip a lucrat pentru cumparator, in timp ce echipa de Tranzacţii a PwC România şi firma sa afiliată de avocatură, D&B David şi Baias, i-au asistat pe acţionarii Praktiker. 
Echipa de consultanţă juridică a D&B David şi Baias a fost coordonată de Sorin David și Anda Rojanschi (Parteneri D&B David şi Baias) și le-a inclus pe Georgiana Bălan, Avocat Senior și Adina Oprea, Avocat Colaborator.

Finalizarea tranzacţiei prin care Kingfisher preia reţeaua Praktiker, incheiata dupa 6 luni de negocieri si estimata la 40-50 de milioane de euro, necesită şi aprobarea Consiliului Concurenţei.

 Alte tranzactii in intervalul 40-50 de milioane euro

Alte doua tranzactii pentru care partile nu au dezvaluit valoarea, dar au fost estimate in intervalul valoric de 40-50 milioane de euro, sunt cele prin care Immochan a preluat de la investitorul elvețian Philippe Jacobs și grupul Ibitol ansamblul de birouri Coresi Business Park din Brașov, iar Fondul suveran al statului chinez (CIC) a anunțat că a cumpărat de la fondul american Blackstone spațiile de depozitare acumulate prin Logicor, inclusiv patru parcuri logistice și peste 100 de hectare de teren din România.

In prima dintre ele, Biriș Goran a acordat consultanță vanzatorilor în toate aspectele legale privind vânzarea, iar echipa a fost coordonată de Gabriel Biriș (Partener Coordonator) și Mariana Signeanu (Avocat Senior). Cumparatorul a avut alaturi o echipa de avocati ai firmei Noerr.

Ansamblul de birouri care are o suprafață închiriabilă de 40.000 de metri pătrați este situat pe fosta platformă a fabricii Tractorul Brașov și cuprinde patru clădiri renovate și trei clădiri construite în ultimii doi ani. Ansamblul de birouri face parte din proiectul Coresi dezvoltat de Immochan și care cuprinde un centru comercial și o zonă rezidențială. Clădirile de birouri au chiriași precum IBM, Raiffeisen Bank, IQuest sau Tata Technologies.

Cea de-a doua este parte a unei tranzactii internationale de 12,25 miliarde de euro, prin care China Investment Corporation (CIC) preia proprietățile logistice finalizate, cu o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 1 milion mp, localizate cu precădere în Germania, Ungaria, România, Polonia, Slovacia și Rusia.

Biroul Clifford Chance din România a acoperit aspectele aferente tranzacției pe plan local. Potrivit informatiilor BizLawyer, echipa coordonată de Nadia Badea, Partener, a fost formată din Mihai Măcelaru, Counsel și Senior Associates Monica Andrei și Marius Berariu.

In luna iunie, cand a fost anuntata, aceasta era cea mai mare tranzacție de private equity din Real Estate de la inceputul anului, in Europa.

Blackstone a intrat în România anul trecut, când, prin platforma Logicor, a cumpărat toate parcurile logistice deţinute de austriecii de la Immofinanz. In aceasta tranzactie, a apelat la avocatii firmei Popovici Nitu Stoica & Asociatii (PNSA), cu care lucreaza in mod traditional. Echipa PNSA implicata in proiectul de vanzare a proprietatilor Immofinanz catre Blackstone a fost coordonata de Valentin Creața (Partener) si Ioana Sampek (Managing Associate). Pentru cele patru parcuri logistice din Ploieşti, Timişoara, Mogoşoaia şi Pantelimon, plus peste 100 hectare de teren dedicat construcţiei de hale logistice, Blackstone a plătit circa 48 milioane de euro. Vânzarea acestor proprietăţi reprezintă ieşirea Blackstone de pe piaţa imobiliară românească.


NNDKP, alaturi de Papalekas

Una dintre cele mai mari tranzactii de pe piata locala, anuntata in luna februarie a fost cea prin care investitorul imobiliar Globalworth Real Estate Investments Ltd, fondat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, a cumpărat, pentru suma de 42,5 de milioane de euro, un proiect logistic (închiriat de către Dacia) amplasat în apropiere de Piteşti al companiei "Elgan", deţinută de omul de afaceri Simon Roth.
Potrivit informatiilor BizLawyer, Papalekas a apelat si pentru aceasta tranzactie la avocatii NNDKP, firma cu care lucreaza in mod traditional. Echipa a fost a fost coordonata de Lavinia Ioniță-Rasmussen, Managing Associate.

Colliers International a consiliat compania Elgan în această tranzacţie ajunsa la final la final in luna mai, dupa ce a primit, in aprilie, unda verde de la Consiliul Concurentei.


Doua luni mai tarziu, Globalworth anunta achiziția clădirii “C” a campusului de birouri Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska. Valoarea brută a tranzacției a fost estimată la 38 de milioane de euro, iar încheierea achiziției este prevăzută pentru al treilea trimestru din 2017.

Green Court Bucharest este primul proiect dezvoltat de către Skanska în România. Proiectul este format din tri clădiri de birouri cu o suprafaţă totală de 54.300 de metri pătraţi, vândute pe rând către Globalworth Real Estate Investments Ltd.

Potrivit informatiilor BizLawyer, avocatii NNDKP cu care Globalworth  lucreaza in mod traditional in tranzactiile realizate pe piata locala au fost alaturi de cumparator, fiind implicati in procesul de due diligence.

Societatea de avocatură PeliFilip a acordat asistenţă juridică dezvoltatorului imobiliar suedez. 


In intervalul valoric 30-40 milioane de euro au fost incheiate alte doua tranzactii. Una dintre acestea a fost componenta locala a achiziției unui portofoliu de 11 proprietăți de retail de catre CPI Property Group, de la CBRE Global Investors. Portofoliul cuprindea o suprafață închiriabilă totală de aproximativ 265,000 metri pătrați și era compus din centrul comercial Felicia din România; centrul comercial și parcul de retail Olympia Plzen, centrele comerciale Nisa și Zlatý Anděl din  Republica Cehă; complexul Andrássy, centrele comerciale Polus, Campona și două depozite Interspar din Ungaria și centrul comercial Ogrody din Polonia. Achizitia a fost finantata prin cateva imprumuturi, ce au totalizat 440 mil. E, de la mai multe banci, CPI Property Group completand din fonduri proprii restul pana la suma totala, estimata la peste 650 mil. E.

Vanzatorul a fost asistat de CPI Property Group a fost asistat in aceasta achizitie de firma de avocatura Dentons (legal), KPMG (Taxe si financiar), Sentient (tehnic) si CBRE (comercial). Evan Z. Lazar, Co-președinte al Dentons Global Real Estate Group a coordonat acest proiect. Pe plan local, echipa a fost condusă de partenerii Perry Zizzi și Bogdan Papandopol

De partea cealalta, CBRE Global Investors avut alaturi firma Clifford Chance, cu o echipa de avocati coordonata din Praga, ce a implicat birourile din Polonia si Romania, precum si firma partenera din Ungaria. Coordonator echipelor de avocati care au fost alaturi de vanzator in toate etapele tranzactiei a fost partenerul Emil Holub, asistat de Aneta Sosnovcova. In Romania, echipa a fost coordonata de partenerul Nadia Badea.

Tranzactia a ajuns la final in luna aprilie.

 


Cealalta tranzactie din intervalul 30-40 mil. E a fost cea prin care o companie din grupul maltez Hili Venture a cumpărat clădirea de birouri Art Business Center din nordul Bucureştiului pentru 31 mil. euro. După ce, în 2016, Hili Ventures a preluat, prin divizia sa Premier Capital, operaţiunile locale ale McDonald’s, anul acesta grupul şi-a făcut debutul în zona de clădiri de birouri, achiziţionând ART Business Centre de la FBC Exclusiv Company.

Hili Properties, divizia de investiţii imobiliare a grupului maltez Hili Ventures, a încredinţat tranzacţia de proporţii cu care se lansează pe piaţa de investiţii imobiliare din România, în mâinile avocaţilor Suciu Popa.
În toate etapele tranzacţiei, care s-a desfăşurat pe o perioada de peste 6 luni, Hili Properties a fost asistată de echipa Suciu Popa coordonată de Miruna Suciu (Managing Partner) şi Crina Ciobanu (Managing Associate), un rol esenţial în desfăşurarea negocierilor avându-l şi avocaţii Dan Ciobanu (Partner) şi Bogdan Ghera (Senior Associate). 

Asistenţa juridică a inclus, pe lângă un proces extins de due diligence, consilierea clientului în negocierea documentelor de vânzare, precum şi a documentaţiei de finanţare, fondurile pentru achiziţia clădirii provenind parţial din fondurile proprii ale grupului şi parţial fiind finanţate de către Banca Comercială Română. Potrivit informatiilor BizLawyer, banca a fost asistata in aceasta finantare de avocatii Dentons.

 


Tot in segmentul de “office” trebuie amintita tranzactia de 17 milioane de euro, prin care cladirea de birouri Polonă 68 Business Center, deschisa în 2010 în urma unei investiţii de 15 mil. euro, a fost vânduta de compania EEC Invest, controlată de Anastasios Gkotsis. Cumparator a fost Topmost Investments, compania controlată de miliardarul israelian Teddy Sagi, care are o avere evaluată la 3,2 mld. euro. Teddy Sagi a fost asistat si in aceasta achizitie de avocatii Wolf Theiss, aceiasi care au i-au oferit consultanta în toamna anului trecut intr-un alt proiect in care Topmost, prin Smartown Group, a plătit 30 mil. euro pe cladirea de birouri Swan din Pipera Nord, achiziţionat de la Casa de Insolvenţă Transilvania.


PNSA i-a asistat pe belgienii DPW


In top urmeaza tranzactia din domeniul logistic prin care WDP (Warehouses De Pauw), lider de piaţă în Belgia, dar şi un jucător important pe plan internaţional în servicii customizate rapide şi eficiente de dezvoltare, management şi închiriere de proprietăţi logistice şi industriale, a investit la Roman o suma estimata intre 15 si 20 de milioane de euro intr-un teren de cca 16.000 mp de la o persoana fizica, in scopul construiri unor depozite pentru Lidl. Potrivit unui raport Jones Lang LaSalle, WDP livreza 30.000 de metri pătrați de spații de depozitare noi în Roman, pentru lanțul de distribuție.

Warehouses De Pauw  a fost asistata in achizitia facuta la Roman de o echipa de avocati ai firmei Popovici Nitu Stoica & Asociatii (PNSA), coordonata de partenerul Valentin Creata si Ana Maria Vlad (Managing Associate).

WDP este deţinută de familia Jos De Pauw, ocupanta locului 48 într-un top al celor mai bogate familii din Belgia. Dezvoltatorul belgian are în derulare acum şi în România un portofoliu strategic de zece parcuri logistice şi industriale, pe o suprafaţă de peste 170 hectare.

De asemenea, de mentionat este si tranzactia estimata la cca. 10 mil. E, prin care Aberdeen Asst Management Deutschland a vândut clădirea de birouri Construdava, amplasată în nord - estul Capitalei, pe șoseaua Pipera – Tunari, către AdamAmerica. Vanzatorul a fost asistat de firma CMS România, iar AdamAmerica a fost reprezentată în această tranzacţie de către casa de avocatură Biriş Goran.

In luna iulie, tot in sectorul de birouri, a fost anuntata si tranzactia de 9 milioane de euro prin care GTC (Global Trade Center) a cumpărat clădirea de birouri Cascade Office Building de la Adval Properties. PeliFilip a asistat compania imobiliară GTC, casa de avocatură acordand asistență juridică și în tranzacții anterioare, în cadrul cărora GTC a cumpărat clădirile de birouri Premium Plaza şi Premium Point. Vanzatorul a fost asistat de o echipa de avocati Kinstellar, coordonati de partenerul Victor Constantinescu, din care a facut parte si avocatul Alexandru Mocanescu.

In segmentul de retail poate fi amintita si achizitia Centrul Comercial Armonia, din Brăila, de catre Liting Universal Group, o companie din China cu cifră de afaceri de 80 de milioane de dolari. Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând rețeaua internațională Deloitte Legal în România, a asistat Liting Universal Group din China cu privire la achiziția Centrului Comercial Armonia din Brăila. Complexul are o suprafață construită de 36.585 metri pătrați și un teren intravilan de 197.555 metri pătrați.

Echipa coordonată de către Robert Ioniță, fost partener Reff & Asociații (in momentul de fata Legal Director al NEPI), împreună cu Călin Mureșanu, Diana Ghintuială și Alexandru Butușină, avocați, au asistat Liting Universal în cadrul tranzacției încheiate într-un timp record de doar 2 luni.

Vanzator a fost antreprenorul român de origine siriană Mohammad Alabdi, proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme zootehnice din România, care preluase la sfârşitul lunii ianuarie mall-ul Armonia Brăila, intrat în faliment în 2011 cu datorii de 28 mil. euro.

Nu in ultimul rand, pe segmentul de logistica, in aprilie a fost anuntata tranzactia prin care antreprenorul belgian Carl Decoopman a vândut un parc logistic de 6,7 ha în Miercurea Sibiului. Atat vânzătorul, cat şi cumpărătorul, au fost asistaţi în această tranzacţie de casa de avocatură Voicu & Filipescu.

Ratarea anului: Dedeman-AFI

Cea mai mare tranzacţie de pe piaţa de birouri, dintre grupul israelian Africa Israel şi Dedeman, controlat de antreprenorii locali Dragoş şi Adrian Pavăl, pentru proiectul AFI Park din apropierea mallului AFI Cotroceni, evaluată la peste 164 milioane euro, a căzut, in luna august. Părţile implicate au decis întreruperea tranzacţiei la care s-a lucrat încă din 2015.

Potrivit informatiilor BizLawyer, cumparatorul a avut alaturi o echipa de avocati de la Popovici Nitu Stoica & Asociatii (PNSA), in timp ce israelienii au apelat pentru consultanta juridica la firma NNDKP. Aceasta tranzactie ar fi marcat intrarea spectaculoasa a proprietarilor Dedeman in sectorul imobiliar, achizitia clădirilor de birouri AFI rivalizand, ca sumă, cu cele încheiate înainte de criză.

Potrivit informatiilor BizLawyer, echipa de avocati PNSA a fost coordonata de partenerul Valentin Creata, secondat de avocații colaboratori coordonatori Ela Marin, Raluca Petrescu, Andreea Grosu și Codrin Luță.
Din echipa au mai facut parte si Dana Casandra (Senior Associate), Catinca Turenici (Senior Associate), Lavinia Dinoci (Senior Associate), Raluca Rusu (Senior VAT Manager), Alexandru Stan (Associate), Ana Maria Nacea (Associate), Geanina Popescu (Associate) și Luiza Zamura (Associate).

De cealalta parte, echipa NNDKP care a asistat vanzatorul a fost coordonata de partenerul Vlad Tanase si de Ioana Grigoriu (Asociat Senior). 

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner

Social & newsletter

© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search