Inside View

Cât costă un arbitraj comercial. Taxe, cheltuieli administrative, volum de muncă și onorarii plătite avocaților

Multe firme din domeniul energiei, dar și jucători din alte segmente ale economiei, nemulțumiți de prestația partenerilor comerciali, de tratamentul aplicat de autoritățile de la București sau de presupusa încălcare a unor tratate de investiții, au luat în calcul, în ultimii ani, inițierea procedurilor arbitrale, în cadrul cărora pot primi despăgubiri de la firmele cu care s-au aflat într-o relație comercială, ori din partea statului român.Pentru a vedea care sunt sumele ce trebuie plătite de o companie în cazul în care ar chema la arbitraj un partener comercial sau statul roman, redactorii platformei Dispute-Resolution.Center (DRC) au stat de vorbă cu avocații firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP).

Pentru a creiona fiecare detaliu al acestui tablou, am luat în calcul mai multe variante: arbitraj ICC cu un arbitru sau cu 3 arbitrii și pretenții de 10 milioane de Euro și 50 de milioane de Euro. De asemenea, am analizat cazul unui arbitraj derulat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), cu un arbitru și cu 3 arbitri, utilizând valorile minime estimate pe baza unui studiu realizat de aceeaşi instituţie în privinţa duratei şi costurilor unui arbitraj. Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) și Andra Constantinescu (Managing Associate) au răspuns la întrebarile noastre. 

 

Pentru un arbitraj ICC, am luat în calcul taxa de înregistrare și taxele administrative, onorariile arbitrului/arbitrilor, un număr mediu de 2.000 de ore lucrate de avocați într-un astfel de proiect și facturate cu rate orare cuprinse între 130 – 200 de euro. De asemenea, am pus în ecuație costurile cu experții și cota de ½ pentru fiecare parte din costurile cu organizarea audierilor, inclusiv stenografiere, traducători, deplasarea echipei de avocaţi, martori, experţi.

 

Având în vedere că o valoare a pretenţiilor de 10 milioane de euro atrage costuri substanţial diferite de cele estimate în cadrul unui arbitraj cu o valoare a pretenţiilor de 50 milioane de euro şi că numărul de arbitri (1 sau 3) influenţează semnificativ costurile, am pregătit mai jos un tabel al costurilor estimate pentru fiecare din aceste variante. Pentru simplificarea calculului, am avut în vedere pentru onorariul avocaţial o rată orară unică indiferent de gradul de senioritate al avocatului implicat, cu o valoare care se situează între 130 şi 200 de euro/oră. În ceea ce priveşte taxele arbitrale, interlocutorii platformei DRC au menţionat că, în situaţii excepţionale, la valori ale pretenţiilor foarte ridicate, ICC a coborât taxele stabilite sub minimul onorariului arbitrilor.

 

Dispute-Resolution.Center este o platformă din grupul BizLawyer, lansată azi, ce se adresează deopotrivă profesioniștilor implicați în rezolvarea disputelor și clienților care au nevoie de asistență în astfel de cazuri.
Prevenirea și soluționarea timpurie a conflictelor este benefică, iar portalul Dispute-Resolution.Center grupează experiențele celor mai buni profesioniști ai domeniului și aduce laolaltă resurse, oameni și know-how.

 

 

Social & newsletter

© 2017 Newskit. All Rights Reserved.Design & Development by Joomshaper

Search