Careers Advice

Când apelează firmele la head-hunting în domeniul juridic

Politica de recrutare din avocatură s-a transformat substanțial, în ultima perioadă firmele țintind talentele tinere disponibile în piață, talente pe care le „vânează”pentru a le putea forma potrivit nevoilor organizației. Și pe zona de in-house se merge pe aceleași principii, companiile preferând să-și construiască departamentele juridice cu ajutorul unor oameni talentați, dar care nu au în spate o experiență prea îndelungată.

Avocatura nu mai este de mult timp o profesie în care indivizii lucrează de unii singuri, fără a apela la sprijinul colegilor. Munca de echipă a devenit vitală în acest domeniu. Plecând de aici s-a dezvoltat și dorința firmelor de avocatură de a avea departamente compacte, formate din experți care funcționează bine în echipă.

Țuca Zbârcea & Asociații este unul dintre cei mai doriți angajatori de pe piața avocaturii de la noi. Firma mizează foarte mult pe dezvoltarea echipei sale, preferând să-și formeze intern oamenii.

“Cunoaștem oferta firmelor de recrutare, însă noi preferăm să identificăm candidații potriviți și să-i formăm prin programele proprii, derulate cu ajutorul Facultăților de Drept din București și din țară. În cazul nostru, accentul este pus pe dezvoltarea profesională și personală a unui avocat începând din faza de juniorat; investim resurse crescând oamenii potriviți, încă de pe băncile facultății și până la atingerea maturității profesionale ca avocați. În egală măsură însă, suntem atenți la ceea ce se întâmplă în jurul nostru și permanent interesați de lărgirea echipei prin cooptarea de avocați valoroși. Astfel, pe lângă aplicațiile spontane primite la adresa de email generală a firmei, un rol important în procesul de selecție îl au recomandările de potențiali candidați din partea propriilor avocați, dar și din exterior și care s-au dovedit, de cele mai multe ori, a fi o modalitate eficientă de recrutare. Cu titlu de exemplu, revenind la candidaturile spontane, uneori se depun și până la zece CV-uri pe zi în afara campaniilor clasice de recrutare”, declară Monica Paisa, Staff Coordinator al Țuca Zbârcea & Asociații.

 

Vânătoarea de echipe


Pentru recrutarea “numelor cu greutate”, dorite într-o casă de avocatură sau într-un departament juridic al unei companii, se apelează la serviciile de head-hunting. Interesant este că în astfel de situații “vânătoarea” nu vizează doar un singur om, ci se încearcă preluarea unor echipe complete conduse de avocați cu notorietate pe piață.


 

Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.

 

 De asemenea, serviciile unui head-hunter sunt solicitate în cazul pozițiilor specializate, de nișă, ce necesită candidați cu anumite calificări sau o anumită vechime în profesie.

“Firmele de avocatură sunt dornice să preia echipe complete care déjà au o bună coeziune. Din ce am observat eu pe piață, partenerii caselor de avocatură preferă să aibă echipe care să funcționeze bine în locul persoanelor cu performanțe ridicate. Când fac astfel de recrutări, firmele de avocatură nu se uită la bani. Sunt dispuse să acorde expertului HR comisioane cuprinse între 15 și 25% din salariul anual al candidatului”, explică Antonella Papp, unul dintre cei mai titrați experți regionali în recrutare juridică.

La rândul său, Monica Paisa amintește că „pe o piață în continuă schimbare și adaptare, firmele de head-hunting pot înlesni selecția de personal calificat, specializat, cu precădere pentru poziții cheie de middle sau top management. Firmele de head-hunting pot identifică mai rapid candidatul ideal pentru nevoile unei companii, fără stresul și timpul necesar desfășurării unei proceduri clasice de recrutare”.

Atunci când fac selecția posibililor candidați, liderii Țuca Zbârcea & Asociații țin cont de câteva criterii importante, cum ar fi: experiența în aria de drept de interes pentru firmă, gradul de implicare în proiecte de anvergură și, în general, parcursul profesional anterior. “De asemenea, interesele și activitățile extraprofesionale ale candidatului pot reprezenta un alt criteriu de selecție. Căutăm avocați energici și entuziaști care, dincolo de o solidă pregătire juridică și de pasiunea pentru drept, să împărtășească măcar o parte din valorile și aspirațiile noastre”, punctează Monica Paisa.


Mulți doritori, puțini aleși


Bazinul de recrutare disponibil pe piața muncii juridice se lărgește permanent din cauza numărului mare de absolvenți ai facultăților de drept. Numărul mare de candidați disponibili în piață nu rezolvă însă în totalitate nevoia de personal a firmelor de avocatură.

Pentru Țuca Zbârcea & Asociații lucrurile sunt mai simple deoarece firma și-a făcut o tradiție din a recruta talentele încă din perioada studenției. Există însă case de avocatură care se declară nemulțumite de ceea ce le oferă piața, plângându-se de lipsa talentelor.

O opinie similară o are și Antonella Papp, care susține că doar puțini dintre studenții la Drept știu cu adevărat de ce și-au ales acest parcurs academic și ce vor face după absolvire. Remarca expertului HR nu se referă doar la studenții din România, ci se aplică la nivel european, existând și alte țări în care tinerii pleacă la drum fără să cunoască prea bine ce presupune traseul ales.

”Majoritatea studenților nu își cunosc propria piață. Se întâmplă să ne întâlnim cu tineri care nu știu numele grele de pe piața pe care spun că vor să o cucerească. Nu cunosc posibilii angajatori. Mai grav, cei mai mulți nu fac diferența între cariera unui avocat și cea a unui consilier juridic. Mulți cred că viața lor se va derula asemeni celei din serialele Tv în care avocații sunt prezentați ca eroi. Trebuie să se trezească la realitate, dacă vor o carieră în avocatură. În caz contrar, se vor pierde în firme mici sau în birouri individuale sau în cel mai fericit caz vor intra în rândul funcționarilor publici. Din păcate pentru ei, nici astfel de joburi nu se obțin prea ușor. În acest domeniu atât de dur vor reuși doar cei care vor continua să studieze și după licență, își vor dezvolta competențele lingvistice, vor experimenta studiul în străinătate. Succes vor avea și cei care sunt recrutați de firmele lider de pe piață și sunt formați intern. Să începi o carieră în avocatură este foarte greu și mulți dintre cei care dețin astăzi o diplomă în drept nu știu cum să facă un astfel de pas”, arată Antonella Papp.

Integral in BizLawyer

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner

Social & newsletter

© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search