Inside View

De ce e bine ca juristii ‘in-house’ sa lucreze in echipa cu firmele de avocati

 

Pornind de la nevoia tot mai acuta a companiilor de a primi consultanta de calitate in acest domeniu, casele de avocatura si-au creat departamente de concurenta puternice, capabile sa raspunda tuturor solicitarilor venite din piata.
Astazi concurenta nu mai este un segment de nisa, transformandu-se intr-o ramura a dreptului in care nume grele din avocatura din Romania isi dovedesc profesionalismul.


Intr-o analiza structurata in cinci parti, BizLawyer va prezenta saptamana aceasta principalele tendinte din domeniul Concurentei, cele mai sensibile reglementari si impactul lor asupra mediului de business, dar si greselile pe care companiile le fac atunci cand se lovesc de probleme ce tin de legislatia specifica  sectorului. De asemenea, in cadrul acestor articole sunt aduse in prim-plan departamentele de concurenta  ale celor mai importante societati de avocatura din Romania si cazurile  pe care le-au solutionat in ultima perioada.

Avocatii trebuie sa tina pasul cu autoritatea de concurenta

Avocatii consultati de BizLawyer spun ca modul dinamic de lucru adoptat de autoritatea nationala de concurenta ii obliga sa fie permanent pregatiti pentru a face fata unui volum de munca din ce in ce mai mare.

Intr-adevar, activitatea autoritatii de concurenta este din ce in ce mai dinamica, atat in ceea ce priveste cazurile gestionate in materia practicilor anticoncurentiale si concentrarilor economice, dar si in domeniul ajutorului de stat sau in ceea ce priveste monitorizarea legislatiei cu posibil impact anticoncurential si recomandarea unor masuri de remediere. Totodata, autoritatea de concurenta manifesta o preocupare constanta cu privire la actualizarea cadrului legislativ propriu in pas cu noile realitati socio-economice si linia de abordare a Comisiei Europene. In ultima vreme, remarcam o crestere a numarului de cazuri ce au ca obiect participarea cu oferte trucate la licitatii sau numarul procedurilor de angajamente pe rolul autoritatii.Activitatea intensa a Consiliului Concurentei nu poate fi decat imbucuratoare in sensul in care acest fapt contribuie la eficienta concurentei pe piata, dar si la cresterea nivelului de responsabilitate al companiilor. Acestea acorda mai multa atentie respectarii normelor de concurenta prin verificarea prealabila a acordurilor incheiate cu partenerii de afaceri, organizarea de sesiuni de conformare cu regulile de concurenta pentru personal”, explica Raluca Vasilache, Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii.

Georgeta Dinu
, Partener NNDKP si coordonatorul practicii de concurenta, spune despre 2014 ca a fost cel mai bun an din ultimii cinci in ceea ce priveste activitatea casei de avocatura pe aria concurentei. ”Este pe de o parte rezultatul eforturilor constante din ultimii ani de dezvoltare a practicii, iar pe de alta parte efectul cresterii varietatii si complexitatii proiectelor, in contextul noilor mecanisme contractuale avute in vedere de companii”, puncteaza avocatul.

Si pentru avocatii de la Popovici Nitu & Asociatii volumul de munca s-a marit constant in ultimii ani, Silviu Stoica, Partener in cadrul firmei, estimand ca este vorba de o medie sustenabila de 5-7% pe an, iar trendul se mentine si anul acesta.

Ca o consecinta fireasca, an de an, a crescut si volumul de munca al departamentului de dreptul concurentei al firmei noastre, in general, pe linia obisnuita (asistenta in cadrul investigatiilor deschise de Consiliul Concurentei, finalizate cu audieri sau prin acceptarea de catre autoritate a unor angajamente, concentrari economice), putandu-se observa, in linie cu tendintele indicate mai sus, un interes mai accentuat al clientilor cu privire la organizarea de sesiuni de training in domeniul concurentei”, spune si Raluca Vasilache.

Pentru firma Bondoc si Asociatii anii 2013-2014 au fost bogati in cazuri care tin de Dreptul Concurentei „Se poate spune ca volumul de consultanta antitrust ‘de zi cu zi’ a continuat sa inregistreze o crestere constanta in timp ce asistenta oferita in cadrul investigatiilor a inregistrat o crestere semnificativa, firma noastra fiind selectata sa asiste nu numai in legatura cu numeroase investigatii ale Consiliului Concurentei din Romania (am fost implicati in ultimii 2 ani in asistenta legata de peste 10 astfel de investigatii), dar asistand de exemplu in 2013 si 2014 OPCOM in ceea ce priveste investigatia lansate de Comisia Europeana cu privire la un potential abuz de pozitie dominanta, care a reprezentat in foarte multe privinte o premiera pentru piata romaneasca. Si experienta in materie de ajutoare de stat (si fonduri europene) s-a consolidat continuu, echipa noastra fiind, credem, printre foarte putinele in piata care furnizeaza constant asistenta de specialitate la inalt nivel in aceste domenii”, afirma Raluca Voinescu, Managing Associate in cadrul Bondoc si Asociatii.

Activitatea firmei bpv GRIGORESCU STEFANICA in domeniul Dreptului Concurentei  s-a dezvoltat de la an la an, fiind in continua crestere. Catalin Grigorescu, Partener coordonator al casei de avocatura, sustine ca “in contextul unui mediu concurential transfrontalier tot mai puternic, in ultima perioada, am fost implicati in mai multe proiecte complexe privind concentrari economice in cadrul carora am acordat asistenta juridica si reprezentare clientilor nostri atat in relatia cu Consiliul Concurentei, cat si in faza premergatoare notificarii concentrarii economice. In cadrul activitatii noastre curente in domeniul dreptului concurentei un loc important il ocupa prevenirea practicilor anticoncurentiale si, in acest sens, un segment in crestere il constituie dezvoltarea de programe de conformitate sau de instruire a personalului clientilor nostri”.

Solicitarile clientilor s-au diversificat

Dezvoltarea domeniului a adus  de la sine si o diversificare a solicitarilor pe care consultantii le primesc din partea clientilor. ”Putem discuta despre diversificarea solicitarilor clientilor societatii noastre in ultimii 2 ani, acest lucru datorandu-se mai ales unui indelungat proces de crestere a nivelului de constientizare in randul agentilor economici a riscurilor legate de preverile legale in materia concurentei. La inceputul anilor 2000, cand legislatia romana inca era in plin proces de armonizare cu normele europene de antitrust, jucatorii din piata romaneasca au inceput sa constientizeze existenta unor reguli stricte in materie, carora le erau asociate riscuri semnificative, in cazul incalcarii. Desigur, practica Consiliului Concurentei de atunci pana astazi, amenzile foarte mari aplicate in cazurile in care incalcarea reglementarilor specifice a fost dovedita, au contribuit la cresterea nivelului acestei constientizari, insa procesul este inca departe de a fi unul complet, chiar si astazi”, precizeaza Ana Maria Kusak, avocat asociat al Mares/Danilescu/Mares.

Avocatii puncteaza faptul ca practica in Dreptul Concurentei s-a corelat cu proiectele de M&A. ”In cazul oricarei astfel de tranzactii este necesara o analiza din perspectiva reglementarilor din dreptul concurentei. De cele mai multe ori tranzactiile de tipul M&A implica si asistenta si reprezentare in fata Consiliului Concurentei pentru indeplinirea diverselor proceduri de autorizare, cum ar fi obtinerea deciziilor de neobiectiune cu privire la concentrarea economica realizata in urma tranzactiei. De asemenea, chiar si in cazul tranzactiilor de tip M&A care nu trebuie notificate Consiliului Concurentei, exista diferite obligatii contractuale (e.g. obligatii de neconcurenta) care trebuie puse in concordanta cu reglementarile in vigoare in dreptul concurentei, in acest sens fiind foarte importanta identificarea deciziilor relevante atat ale Consiliului Concurentei, cat si ale autoritatilor corespondente din statele membre UE si mai ales ale Comisiei Europene. Anul acesta am avut o activitate mai bogata in ceea ce priveste aspectele de dreptul concurentei cu privire la practicile anticoncurentiale (de exemplu, in contracte de distributie sau de prestari de servicii). Putem spune ca, raportat la anul 2013, primele doua trimestre ale anului 2014 au adus o crestere sensibila a activitatii in aceasta arie de practica (cu aproximativ 10%)”, declara Boiana Berchi, Partener coordonator al McGregor&Partners, filiala Bucuresti.

Consultantii sunt de parere ca, in Romania, Dreptul Concurentei a inceput sa castige teren din 2009, de cand Consiliul Concurentei a devenit activ, iar numarul cazurilor s-a majorat intr-un mod dinamic. “Acelasi lucru il putem constata si cu privire la partea de conformitate cu regulile de concurenta, astfel ca in ansamblu rolul specialistilor de concurenta a crescut. De la an la an exista cresteri pe aria de concurenta si identificam o nevoie a clientilor pentru avocatii specializati pe aceasta arie”, subliniaza Catalin Suliman, Partener Schoenherr Romania.

Urmarind evolutiile din piata se observa  si o alta tendinta de care firmele de avocatura  au fost obligate sa tine cont: specializarea necesara pentru gestionarea mandatelor incredintate de clienti in acest domeniu. ”Analizele aferente asistentei acordate clientilor in investigatii ale autoritatii de concurenta, pe probleme de ajutor de stat sau notificari de concentrari economice au avut un grad sporit de complexitate, implicand un efort sustinut de specializare in special cu privire la practicile si mecanismele pietelor relevante”, explica Elena Iacob, avocat senior coordonator Zamfirescu Racoti & Partners.

Protectie pentru companii si sprijin pentru 'in-house lawyers'


Complexitatea cazurilor care implica Dreptul Concurentei impune o mare atentie  din partea companiilor. In acest context apare firesc intrebarea daca avocatii in-house pot asigura cea mai buna “protectie”. Opiniile reprezentantilor caselor de avocatura sunt usor impartite,insa toti recunosc rolul extrem de important al departamentelor juridice. Ei sunt de parere ca cea mai buna solutie o reprezinta munca in  echipa a profesionistilor in-house cu cei dintr-o firma de avocatura.

Departamentele juridice au un rol extrem de important in asigurarea protectiei in domeniul concurentei, fiind tot timpul conectate la activitatea de zi cu zi a companiei si cunoscandu-i foarte bine business-ul. De ce este bine ca departamentele juridice interne sa lucreze in echipa cu firmele de avocatura care au departamente specializate in dreptul concurentei? Pentru ca astfel se asigura resursele necesare pentru toate proiectele si pentru ca specializarea ramane solutia cea mai potrivita pentru domenii atat de specifice”, sustine Georgeta Dinu.

La randul sau, Andreea Oprisan, Senior Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii, atrage atentia asupra faptului ca departamentul juridic poate asigura unei firme „protectie”, in masura in care avocatii care fac parte din aceasta structura au activat anterior pe concurenta.

Desi domeniul concurentei este unul de nisa, avocatii in-house sunt din ce in ce mai receptivi la cerintele impuse de legea concurentei putand asigura protectia companiei, in special in ceea ce priveste identificarea aspectelor sensibile din punct de vedere al concurentei, cu privire la care, eventual, solicita sprijinul avocatilor externi specializati. Pentru anumite situatii mai putin intalnite in practica sau pentru organizarea de sesiuni de training, audit juridic, avocatii in-house colaboreaza constructiv cu consultanti externi specializati in domeniu ce pot oferi o analiza aprofundata asupra problemei si/sau o perspectiva ‘din afara’ a situatiei in cauza.Stransa colaborare dintre avocatii in-house si consultantii externi este fundamentala in asigurarea unei bune protectii in domeniul concurentei”, precizeaza Andreea Oprisan.

Punctul pe i este pus de Silviu Stoica. Partenerul Popovici Nitu& Asociatii spune ca “avocatii din cadrul companiilor sunt nevoiti sa stie cate ceva din toate domeniile, dar nu au timpul necesar sa le aprofundeze. In mod natural, nu pot sa stapaneasca toate nuantele si pericolele legislatiei concurentiale. Atunci cand deviaza de la standardele agreate, este recomandabil sa apeleze la consultanta avocatilor specializati in concurenta, in special daca vorbim de contracte cu concurentii”.

Manuela Guia, Partener al D&B David si Baias, are o parere buna despre specialistii din departamentele de legal din cadrul companiilor cu care societatea de avocati colaboreaza, dar recomanda, pentru siguranta, colaborarea cu firmele de avocati. Din punctul sau de vedere, juristi companiilor sunt primii care pot proteja compania in care lucreaza prin crearea unei mentalitati de concurenta in randul celor care reprezinta societatea respectiva pe piata (managementul, departamentul comercial, etc.). „Nevoia de consultanta externa specializata in dreptul concurentei se impune pentru a sprijini departamentului juridic intern sa accentueze nivelul de constientizare a eventualelor riscuri in conformarea vietii de zi cu zi la regulile de concurenta sau, mai ales, atunci cand problemele devin acute si societatea respectiva se confrunta cu inspectii inopinate, analize sectoriale sau investigatii. La acel moment, cunostintele unui specialist cu vasta experienta in interactiunile cu Consiliul Concurentei devin vitale pentru societate. Nu in ultimul rand, informatiile sensibile din punct de vedere concurential pentru acea societate, care au sau pot avea legatura cu dreptul sau la aparare, nu vor fi disponibile autoritatii de concurenta, nici macar pentru consultare, in cazul in care sunt transmise de un avocat extern. Nicio corespondenta sau document care poarta sigiliul ‘Privilegiu legal’ sau care poate fi argumentat ca atare nu poate fi ridicata in cadrul inspectiilor inopinate, iar autoritatea de concurenta nu are nicio parghie legala pentru a accesa astfel de documente. Membrii departamentului juridic din cadrul unei companii (chiar daca au calitatea de avocati) nu pot sa protejeze societatea prin acest privilegiu legal”, mai spune Manuela Guia.

"O piata tanara" in care "specialistii sunt in formare"

Studiul domeniului concurentei este optional in timpul facultatii, singura modalitate de  aprofundare a cunostintelor fiind studiile de specialitate. Ana Maria Kusak crede ca “data fiind complexitatea materiei (la fel ca si in dreptul fiscal, maritim, etc), printre avocati se afla relativ putini specialisti in concurenta. La fel, relativa ‘noutate’ a acestei arii de practica juridica (aproximativ 15 ani) in Romania, face ca specialistii cu experienta sa fie inca si mai putini.Ca in absolut orice alt domeniu, asistenta acordata de un specialist nu poate aduce decat beneficii. Daca te doare un picior, nu te duci la dentist. Este firesc ca aceste arii de practica juridica mai putin larg cunoscute sa fie gestionate de persoane competente, cu experienta. In experienta mea, am intalnit societati straine ale caror departamente de concurenta din cadrul departamentului juridic numarau 20 de juristi/avocati. In cazul acestora, externalizarea se intampla mai ales cand ieseau din jurisdictia proprie (cum era cazul pentru Romania). Insa, in cele mai multe dintre cazuri, departamentele juridice ale societatilor comerciale nu au specialisti in concurenta in componenta lor. Rolul juristului societatii/departamentului juridic mi se pare insa esential in a determina cand/daca are nevoie de o opinie specializata pentru a putea lua o decizie intr-un anumit moment in activitatea societatii sale.Este extrem de important ca solicitarea catre specialist sa nu vina numai in momentul in care investigatia a fost declansata si societatea a fost deja obiectul unei inspectii inopinate”, puncteaza avocatul asociat al Mares/Danilescu/Mares.

Despre importanta consultarii unui specialist vorbeste si Boiana Berchi, care a tinut sa atraga atentia  ca doar de acolo vine adevarata “protectie”. “Respectiv de la avocati care au ca specializare principala dreptul concurentei.Doar acestia din urma vor fi in masura sa vina cu o propunere de rezolvare deja ‘testata’ anterior, sa preintampine un eventual blocaj ce poate interveni in raporturile cu autoritatea competenta si eventual sa vina cu propuneri inovatoare. O protectie in domeniul concurentei poate fi asigurata de avocati specializati care au inteles si urmarit modul in care s-a inchegat practica in domeniul concurentei si care au viziune sa anticipeze sau sa ‘forteze’ o viitoare modificare legislativa”, puncteaza Partenerul coordonator al McGregor&Partners, filiala Bucuresti.

Citeste continuarea maine, in BizLawyer:

Cele mai sensibile reglementari in domeniul concurentei. Sfaturi practice de la avocati de top

 

De ce au nevoie companiile de avocati de concurenta specializati


Departamentul de Legal dintr-o companie joaca un rol foarte important. De regula, el este cel care asigura ‘protectia’ imediata si necesara atunci cand vine vorba de o problema in domeniul concurentei. De altfel am intalnit cazuri in care avocati in-house/consilieri juridici cunosteau domeniul a fel de bine ca orice avocat specializat in concurenta (o parte dintre ei fiind la origine chiar astfel de avocati).Avocatii in house/consilierii juridici apeleaza (sau ar trebui sa apeleze) la firme de avocatura fie atunci cand nu detin aceste cunostinte de nisa sau un nivel suficient de specializare in concurenta, fie atunci cand volumul de munca  nu permite o gestionare optima a dosarului de catre departamentul intern al companiei, fie atunci cand este necesara structurarea si sustinerea unui program de training pentru angajati si a politicii de conformare (compliance) in domeniul concurentei (sau adaptarea unei astfel de politici a grupului la reglementarile si practica locala) sau pur si simplu pentru probleme complexe/sensibile de concurenta care necesita aplecarea mai multor specialisti pentru o solutionare optima.”
Alina Popescu, Partener Maravela si Asociatii

Consideram ca departamentele juridice au un rol foarte important in prevenirea incalcarilor dreptului concurentei, prin identificarea unor potentiale probleme si, daca este cazul, solicitarea unei opinii de confirmare/sfat din partea avocatilor specializati in acest domeniu. De asemenea, departamentul juridic este cel care asigura implementarea programelor de conformare antitrust pe care le elaboram pentru clientii nostri. Avand in vedere ca atributiile departamentului juridic se intind in mod normal asupra mai multor arii juridice, iar dreptul concurentei este o ramura extrem de specializata si care sa nici nu fie relevanta chiar zilnic pentru multe companii, este firesc ca avocatii in-house sa solicite asistenta din partea unor avocati specializati in domeniu. Multi dintre clientii cu care lucram au juristi care cunosc foarte bine regulile de concurenta; colaborarea ramane insa relevanta avand in vedere si interesul natural de a putea confirma cu un avocat extern specializat cel mai bun mod de abordare in unele situatii, sau pur si simplu pentru a gestiona volume de munca temporar mai mari.
Raluca Voinescu, Managing Associate in cadrul Bondoc si Asociatii

Departamentele juridice din cadrul societatilor nu pot asigura acelasi nivel de protectie in domeniul concurentei intrucat comunicarile la nivel intern dintre societate si personalul din departamentul sau juridic nu sunt protejate de secretul profesional, putand fi ridicate si folosite ca proba in cadrul procedurilor desfasurate de Consiliul Concurentei.In schimb, o societate se poate opune ridicarii comunicarilor cu avocatul extern realizate in scopul exclusiv al exercitarii dreptului la aparare al societatii, dupa sau anterior deschiderii investigatiei impotriva societatii respective, care au legatura cu obiectul investigatiei, precum si documentelor pregatitoare intocmite de societatea investigata in scopul exclusiv al exercitarii dreptului la aparare, acestea avand caracter protejat. Caracterul protejat al comunicarilor nu se aplica in privinta comunicarilor dintre o societate si consilierul sau juridic sau avocatul intern al acesteia (salariat al societatii) avand in vedere ca un consilier juridic sau avocat intern (salariat al societatii) nu beneficiaza fata de angajatorul sau de acelasi grad de independenta precum un avocat care activeaza in cadrul unei forme de organizare a profesiei de avocat (unui cabinet sau unei societati de avocati) externe fata de clientul sau.”
Iulia Dragomir, Senior Associate la bpv Grigorescu Stefanica.De regula, departamentele juridice interne ale companiilor nu aloca resurse considerabile specializarii in domeniul concurentei, posibil cu exceptia companiilor multinationale cu pozitie dominanta pe piata sau a celor care opereaza in piete sensibile din punct de vedere al concurentei. In opozitie, firmele de avocatura cu practica de dreptul concurentei pot oferi consultanta sau reprezentare de specialitate in mod prompt si eficient, atat in cazul unor investigatii declansate de autoritatea de concurenta cat si in activitatea obisnuita a companiei, prin detectarea aspectelor problematice in contractele utilizate de companie sau elaborarea unor programe de conformare in domeniul concurentei adaptate specificului companiei.”

Elena Iacob, avocat senior coordonator Zamfirescu Racoti & Partners.


Avocatii interni pot asigura sprijin companiei insa atunci cand volumul de munca si problemele aparute sunt foarte specializate este necesar un avocat „de nisa”. Cred ca un avocat in-house foarte bun nu este cel care rezolva toate problemele juridice ale unei societati ci acela care reuseste sa identifice toate aceste probleme.
Catalin Suliman, Partener Schoenherr Romania

 

 

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search