LifeStyle

Arta luptătorului: Ce au în comun artele marțiale și avocatura de litigii? Răspunde un avocat CCB

 

Cristian Valeriu Radu, Associate în cadrul Clifford Chance Badea, este avocat specializat în rezolvarea disputelor, insolvențe și infracțiuni economico-financiare. De-a lungul anilor, a asistat companii de top din diverse sectoare de activitate, inclusiv imobiliar, bancar și infrastructură, în litigii de mare complexitate. A absolvit Facultatea de Drept - Universitatea București în 2010 și are un Master în Drept Civil aprofundat. În afara biroului, își dedică o mare parte din timp activităților sportive, cu precădere artelor marțiale care i-au adus numeroase titluri de campion național și internațional.

Cristian practică artele marțiale de la vârsta de 8 ani, ajungând să obțină performanțe la cel mai înalt nivel, în competiții naționale și internaționale de Karate Kyokushin. Cea mai recentă victorie este medalia de vice campion balcanic obținută pe 27 martie, la Bucureşti. Palmaresul de anul trecut include Locul 1 la Cupa Dacia Fighting Cup, Locul 1 la Cupa Bucharest Challenge, Locul 1 la Campionatul European Kyokushin – IKO Sosai (Sibiu) și Locul 1 la Cupa Memorială Mas Oyama (Sibiu).

Cu aceeași perseverență și determinare cu care își înfruntă adversarii pe tatami (suprafața de luptă – n.r.), Cristian își construiește cariera de avocat pe care a și început-o la Clifford Chance Badea, în urmă cu aproape opt ani. A lucrat inițial în pratica deja consacrată de Corporate M&A și Real Estate, iar din 2012 s-a alăturat practicii tot mai dinamice de Litigii.

„Am început să lucrez în cadrul firmei în ultimul an de facultate, într-o perioadă în care piața de M&A și Real Estate era încă foarte activă. Am învățat foarte multe în acei ani, fiind implicat în tranzacții dintre cele mai complexe. Din 2010, ecoul crizei globale punea deja foarte multe tranzacții în stand by. Însă, în paralel, se contura perspectiva unei practici de litigii tot mai solicitate. Piața se schimba, iar clienții își regândeau prioritățile. Pentru mine, acest moment a însemnat dezvoltarea într-o nouă direcție care, cu timpul, am descoperit că mi se potrivește chiar mai bine”.

În multe privințe, Cristian consideră că înțelepciunea sportului pe care îl practică și performanțele pe care le-a avut până acum îi sunt de mare ajutor în activitatea sa de avocat de litigii.

„Practic artele marțiale de 22 de ani. Nu știu ce altă activitate am mai avut în mod sistematic, atâta timp. Evident că și-a lăsat amprenta asupra personalității mele”, spune el. „Artele marțiale te învață respectul față de cei din jur, față de competitor, față de activitatea pe care o faci și, nu în ultimul rând, față de propria persoană. Respectul învățat în artele marțiale, dedicarea și sacrificiul de sine pentru scopul propus sunt, în aceeași măsură, calități care se pot transpune cu ușurință în orice profesie”.

Recunoaște, însă, că beneficiile sunt mult potențate în activitatea lui de zi cu zi: „Artele marțiale și avocatura de litigii au multe lucruri în comun. Până la urmă, confruntarea directă în instanță, între doi profesioniști cu interese contrare, este de o asemănare izbitoare. Pentru victorie, sunt esențiale reacția rapidă la stimulii externi, capacitatea de a improviza cu succes în situații-limită, rezistența la efort fizic și uzura intelectuală, capacitatea de a-ți stăpâni emoțiile puternice precum frica, panica, furia, etc., capacitatea de a fi calm în situații extreme”.

Pe tatami, Cristian Valeriu Radu (dreapta) este un adversar de temut


Sunt calități care s-au imprimat în personalitatea sa și care și-au dovedit de multe ori valoarea pe parcursul activității de avocat. În ultimii ani, a făcut parte din echipe care lucrează pe dosare strategice, cu implicații în toate ariile dreptului (penal, civil, comercial sau insolvență).

Succesul – sau eșecul – sunt asumate atât la nivel individual, dar și în echipă. Așa cum se întâmplă, de altfel, și în sport.

„Nici avocatura nu este în mod eminamente o profesie de echipă, indiferent de modul de organizare internă, cum nici artele marțiale nu sunt un sport „atât” de individual precum se crede”, explică el. „Îmi place să spun despre artele marțiale că ele nu sunt într-adevăr un sport de echipă, ci un sport de familie. Este adevărat că pe suprafața de luptă ești singur, însă în spatele tău este tot timpul un antrenor. În aceeași măsură, pentru performanța ta au muncit alături de tine și te-au ajutat să crești toți colegii de antrenament, care de cele mai multe ori sunt în tribune și te încurajează. Sigur că, pentru cineva din exterior, mirajul individualității fură, însă în spatele oricărui sportiv se află o familie, nu echipa (echipa nu se sacrifică pentru tine)”.


 

Personal, îmi încurajez toți colegii să facă sport în mod consecvent, pentru propria lor sănătate. Energia pe care o acumulezi astfel atenuează o mare parte din stresul muncii de birou, care poate fi substanțial în cazul nostru. În plus, sportul menține spiritul în permanență alert, mintea limpede și cu viteză de reacție – ceea ce poate reprezenta, pentru un avocat de business, un important avantaj competitiv. Cristian - cu dedicația, experiența și imaginația lui, are rolul esențial de a menține un interes ridicat pentru sport pentru mulți dintre colegii noștri. Sunt foarte mândru că, în mod constant, se participă în masă la competiții sportive și că există deja în firmă un cerc virtuos în direcția asta. Există deja un număr mare de colegi care fac performanță (competiții locale și internaționale, maratoane, triatloane, etc). Încerc și eu, cu modestie (și în funcție de timpul disponibil), să țin pasul cu echipa, măcar la categoria junior”.

 


Daniel Badea
, Managing Partner - Clifford Chance Badea

 
Extrapolând la ce se întâmplă în instanță, în fața judecătorului și a avocatului advers stă de cele mai multe ori un singur om, însă toata muncă pe dosar este realizată împreună cu echipa, adaugă el.

Contribuția individuală este, însă, esențială. Este ceea ce el numește „diferența specifică”.

„Nu sunt un avocat obișnuit, cum nu sunt nici un sportiv de performanță obișnuit. Această calitate de a fi diferit de ceilalți competitori, fie pe plan profesional, fie pe plan sportiv, mi-a adus beneficii și un plus de valoare în ambele domenii. Este un plus în avocatură să fii perseverent, indiferent de condițiile exterioare, să fii constant și să poți să înduri, cum de altfel un mare plus în plan sportiv mi-a adus-o pregătirea intelectuală, abordarea competiției cu maturitatea strategică pe care ți-o dă practica de instanță, fiind de multe ori diferența ce se vede în rezultate”.

Învață mult, la rândul său, de la restul echipei. „Atenția la detalii și nuanțe, gândirea pe mai multe paliere și consecvența sunt calități pe care le văd în jur, pe care le apreciez și pe care încerc să mi le dezvolt”.


Cum se măsoară succesul? Greu de spus. 


„Cred că cea mai mare calitate pe care ți-o dă sportul de performanță este tocmai plăcerea perfomanței, plăcerea de a concura la cel mai înalt nivel, absența fricii de a te compara cu ceilalți indiferent de rezultat, capacitatea de a te împinge dincolo de limite și de a sacrifica confortul pentru progres”.

Pentru Cristian, nu există o performanță mai bună decât alta. Fiecare competiție, fiecare provocare are specificul ei. „Uneori, în cazul competițiilor sportive este o performanță să fii selectat să reprezinți România în cadrul unui campionat mondial, după cum, în același timp, câștigarea unui titlu de campion într-o competiție slabă este mai puțin satisfăcătoare”.

La fel este și în instanță.

„De multe ori, câștigarea unui dosar mare poate să pară o performanță uriașă pentru o casă de avocatură. Uneori, însă, provocările interesante pot veni din dosarele mici. Chiar dacă astfel de proiecte nu aduc aceleași beneficii financiare, ele pot conține probleme juridice complexe, a căror rezolvare cere mult mai mult studiu și care setează ulterior precedente și bune practici pentru întreaga breaslă. Am fost implicat în astfel de dosare, participând alături de colegii mei la obținerea unor soluții împotriva practicii statornicite. Astfel de momente reprezintă, în opinia mea, adevărate performanțe profesionale: atunci când, împotriva șanselor, a practicii și, de multe ori, a doctrinei majoritare, reușești prin argumentare să întorci decizia în favoarea ta”.


Sportul, cel mai bun remediu împotriva stresului

 

Pentru Cristian, sportul nu înseamnă exclusiv performanță, fiind în sine un mod de viață. Familia, prietenii și colegii apropiați au cu precădere aceleași preocupări. „Prietenii mei sunt, în marea lor majoritate, sportivi. Cea mai bună socializare este la antrenament și, evident, după antrenament. În mod similar, cu prietenii pe care mi i-am făcut din rândul colegilor am socializat, în primul rând, în materie de drept”.


 


Personal, îmi era foarte greu să mă antrenez singur. Cristian a preluat inițiativa și a format un grup de colegi care lucrează consecvent, după un program bine stabilit, în sala de sport din biroul nostru. Profităm, ori de cate ori avem timp, să ne antrenăm și să facem mișcare. Cristian ne coordonează și, prin spiritul său activ de competiție, ne motivează să ieșim din zona de confort și să lucrăm mai mult.
O oră de sport pe zi ne ajută să ne deconectăm de la stresul profesional, să ne reîncărcăm bateriile și să revenim la birou cu mintea mult mai limpede și cu o mai mare putere de concentrare
”.


Vlad Peligrad, Counsel - Clifford Chance Badea
 

 Cu același entuziasm, Cristian practică sporturi precum kiteboarding și crossfit. Ori de câte ori are ocazia, se înscrie la semi-maratoane și maratoane montane, alături de colegi. Pe unii dintre ei i-a convins să intre și în sala de sport, vorbindu-le despre frumusețea artelor marțiale. 

„Împărtășesc dorinta de a practica acest sport, poate nu la același nivel de performanță, tot restul de vieții și caut să conving cât mai mulți oameni să facă același lucru. În ultimul timp, am tras după mine câțiva colegi, unii dintre ei participând la câteva competiții de amatori și câștigând chiar locuri pe podium”.

Aproape fără excepție, modul în care îi convinge pe oameni să facă sport începe de la întrebarea aproape retorică - „Dacă tot timpul faci câte ceva pentru alții (șefi, clienți, copii, familie), nu găsești o jumătate de oră pe zi pentru sănătatea ta fizică și psihică? Până la urmă, sportul este cel mai ușor mod de a scăpa de stres”.


 

Am început să practic kyokushin karate din anul 2010, grație lui Cristian. Am descoperit plăcerea sportului, a echipei și a efortului fizic. Cristian este un lider înnăscut care știe să motiveze oamenii, să scoată ce este mai bun din ei, să îi transforme într-o entitate care acționează as one. Cristian este un avocat de litigii exigent și scrupulos, care nu face compromisuri. Activitatea sportivă se reflectă fără îndoială și în munca profesională, făcându-l să fie ceea ce este acum: un avocat și un sportiv complet, relaxat, dezinvolt, deschis, dar modest în același timp. Ne-a ajutat pe toți cei din echipă să fim ceea ce suntem acum: o „familie unită”, doritori de progrese, neobosiți, gata oricând de competiție. Este un om care nu trece neobservat, un mentor, un prieten și un coleg pe care ți-l dorești alături. Cristian a muncit enorm, făcând sacrificii personale ca să ajungă aici și, de aceea, impune respect și creează caractere”.

Monica Andrei, Senior Associate - Clifford Chance Badea

 Cu alte cuvinte, nu este niciodată prea târziu să descoperi un sport care să îți trezească interesul și care să îți poată schimba viața.

„O viață frumoasă înseamnă o viață activă”, susține Cristian. „Găsește sportul care îți place și investește măcar jumătate de oră pe zi sau trei ore pe săptămână. Timp este, nu trebuie decât să îți placă ce faci suficient de mult astfel încât să ieși din zona de confort”.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner

Social & newsletter

© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search