Video

Despre ‘lebede negre’ și ‘antifragilitate’ cu Peter Kurer, expert în risc juridic

Peter Kurer (foto), avocat și manager cu 30 de ani experiență în business, a venit în România la invitația Schoenherr și BizLawyer pentru a-și lansa volumul ”Legal and Compliance Risk – A Strategic Response to a Rising Threat for Global Business”. În cadrul evenimentului, Kurer a discutat cu BizLawyer despre riscuri imprevizibile și cele mai importante tipuri de risc.

Discuția, axată pe risc juridic, a avut la bază noțiunile de”lebădă neagră” și ”antifragilitate”, introduse de scriitorul Nassim Nicholas Taleb. O ”lebădă neagră” este un eveniment cu probabilitate redusă, greu de prevăzut, dar cu impact major. . .

Un exemplu local de lebădă neagră ar putea fi considerat momentul în care Guvernul a redus schema certificatelor verzi în energie regenerabilă, ceea ce a dus la o blocare aproape completă a investițiilor pe acest segment și o suită de probleme pentru producătorii de energie.

Pe de altă parte, ”antifragilitate” este un termen folosit pentru sisteme care devin mai puternice în urma stresului. Taleb împarte sistemele în trei tipuri: fragile, robuste și antifragile. În timp ce un sistem robust rezistă la șocuri, un sistem antifragil crește în urma acestor șocuri, e alimentat de ele. 

Bizlawyer: Cum te protejezi împotriva evenimentelor de tip ”lebădă neagră” din legislație?
Peter Kurer: Nu cred că există protecție perfectă împotriva unui eveniment de tip ”lebădă neagră”. Întreaga teorie a lebedelor negre se bazează pe faptul că acestea nu pot fi prevăzute. Evident e o întreagă discuție pe tema întrebării dacă există riscuri care nu pot fi prevăzute.  În aceste cazuri, singurele lucruri pe care poți să le faci sunt să fii paranoic, doar cei paranoici supraviețuiesc în business, și să ai mecanisme foarte bune de management al crizei, pe care să le activezi rapid în caz de nevoie. Acestea sunt cele mai bune protecții împotriva riscurilor neprevăzute.

Există moduri de a face organizația antifragilă?
Chiar dacă nu putem face organizația complet antifragilă, cu siguranță companiile ies mai puternice din crize, și de obicei cei care au fost loviți dur de o criză sunt cei mai puternici în următoarea criză și invers. Dar cu siguranță poți face companiile mai puternice prin implementarea unei strategii corecte, a unui plan de afaceri bun și prin asigurarea protecției împotriva majorității riscurilor juridice. Un alt element important este guvernanța bună, să ai oameni care știu ce fac, așezați pe posturile potrivite și să folosești tehnologia potrivită. De asemenea trebuie să influențezi un comportament corect din partea oamenilor. Toate aceste elemente fac compania mai solidă.

În implementarea mecanismelor de protecție împotriva riscurilor juridice, unde se face de obicei cele mai multe greșeli, la care pas?
Greșelile imporante se fac la nivelul strategiei și al planului de afaceri, unde se pot strecura defecte de bază și se asumă riscuri prea mari. Dar organizația e de asemenea foarte imporantă, să ai o bună guvernanță, corporatistă și a riscului, să ai oameni buni. Multe lucruri pot merge greșit. Tehnologia e foarte importantă. Acolo unde nu ai tehnologia potrivită se pot petrece multe greșeli. (...) Nu în ultimul rând, comportamentul oamenilor e foarte important. Poți avea o organizație foarte mare care să fie pusă în genunchi de un singur individ care face o greșeală. Am văzut astfel de evenimente în multe bănci majore.

Care este riscul juridic care vine cu cele mai mari consecințe pentru o companie? Unde trebuie acordată cea mai mare atenție?

E dificil de spus. Nu am o bilă de cristal. Dacă aș avea o astfel de informație aș reuși să înving lebăda neagră și aș câștiga foarte mulți bani. Dintre toate riscurile care apar în practică, consider că zonele cu cea mai mare aversiune la risc sunt cele care țin de bani, sănătate, mediu etc. Dacă se întâmplă să creezi ceva care dăunează sănătății multor oameni, ai probleme majore. La fel dacă generezi o situație care lasă mulți oameni fără bani, sau care poluează mediului, ai o problemă foarte mare.

Vă rugăm să împărtășiți felul în care vedeți România. Care sunt primele lucruri care vă vin în gând?
România e o piață emergentă foarte dinamică, cu multe oportunități și antreprenori talentați. Ce ar trebui să facă România, la nivel de guvernare, ar fi să ia riscurile juridice foarte în serios. Dacă țara vrea să fie o poveste de succes, e nevoie de un sistem juridic bun și consecvent, după care vor veni investitorii. Al doilea lucru la care ar trebuie să fie atentă România este să nu le mai dea  motive oamenilor foarte talentați să părăsească țara. Sunt prea mulți români foarte talentați care pleacă în alte țări din Europa, iar asta nu face deloc bine țării.

 

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search