Video

Interviu cu Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, pe tema riscurilor juridice

Avocatul Sebastian Guțiu, Managing Partner al biroului Schoenherr de la București, a discutat cu Bizlawyer despre principalele tipuri de risc juridic cu care se confruntă companiile din economia locală, felul în care reacționează companiile la aceste riscuri și rolul avocaților de business în această ecuație.

Peisajul juridic și economic actual, potrivit lui Guțiu, arată că anumite riscuri care existau și în trecut, acum sunt mai vizibile și au un impact mai mare asupra companiilor. Dintre acestea, cele mai importante sunt modificările legislative, litigiile sau normele care vin din legislația europeană.

(Principalele riscuri sunt) Schimbările legislative, aceste eterne ținte mișcătoare de care trebuie să ții cont. Doi: litigiile. Aici ține și de cultură. Dacă e să comparăm numărul litigiilor cu populația putem conchide că e o chestiune culturală. Nu în ultimul rând numărul din ce în ce mai mare de norme care vin odată cu Uniunea Europeană și care creează o masă critică de reguli pe care trebuie să le respecți în cele mai variate domenii", a spus avocatul.

Totodată, în urma crizei economice și într-un context în care autoritățile par mai riguroase în analiza modului în care sunt respectate regulile, fluxul constant de norme determină companiile să fie mai atente la măsura în care se conformează la o legislație în continuă schimbare. 

Trebuie să luăm domenii care acum un deceniu existau, dar nu știu în ce măsură erau luate în considerare: protecița consumatorilor, protecția datelor personale, o serie de alte chestiuni de compliance, care existau, erau chiar reglementate, dar nu te izbeai de ele în business”, a mai spus avocatul.

Dincolo de modificările legislative, litigiile sunt un principal risc juridic, în condițiile în care numărul de litigii pe cap de locuitor arată în România o predilecție culturală spre dispută juridică.

Nu mai puțin importante sunt normele europene care vin să reglementeze o multitudine din segmentele business-ului autohton. Cuplat cu un control mai riguros din partea autorităților, fluxul de norme europene determină companiile să fie mult mai atente la măsura în care se conformează la o legislație în continuă schimbare.

Rolul avocatului

În aceste condiții, rolul avocatului de business se schimbă, și el, în multe privințe. Consultantul juridic, extern sau intern, trece de la un rol în care indică riscurile juridice spre un rol în care sfătuiește clientul din perspectiva unui manager.

Clienții vor din ce în ce mai mult se te așezi lângă ei, să vezi chestiunea din perspectiva lor, se așteaptă să le dai indicații. Nu mai ajunge să indici riscurile. (...) Ne întâlnim din ce în ce mai mult cu situații în care clientul întreabă: tu ce ai face în locul meu?”, a explicat Guțiu.

O tendință observabilă în ultima perioadă, însă, este rolul mai important acordat departamentelor juridice și avocaților interni. Criza economică a fost cea care a determinat companiile să se uite mult mai atent la costuri, iar o parte din această analiză s-a reflectat asupra cheltuielilor juridice. Dacă au de ales, liderii de companii preferă să rezolve lucrurile cu ajutorul departamentului juridic intern.

Cuvântul avocatului are din ce în ce mai multă valoare. Cuvântul tuturor avocaților. Eu am perspectiva externului, dar să nu uităm pe lângă firmele de avocatură mai există un grup și mai mare de oameni foarte experimentați, cunoscând business-ul foarte bine, care sunt avocații interni, membrii departamentului juridic, și care au un rol din ce în ce mai mare în business-urile din România”, a mai spus Guțiu.

Astfel, companiile preferă să apeleze la consultanți juridici externi doar în situațiile care necesită asistență pe o chestiune de înaltă specializare sau când se confruntă cu o stiuație juridică nouă. Pentru celelalte cazuri, există juristul intern.

Discuția a avut loc în cadrul evenimentului de lansare a cărții ”Legal and Compliance Risk”, scrisă de Peter Kurer, avocat și manager cu zeci de ani de experiență, venit la București la invitația Schoenherr și BizLawyer. Volumul este un manual de gestionare a riscurilor juridice, scris pentru managerii de companii și specialiștii care au rol în gestionarea acestor tipuri de riscuri.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search