Anul 2023 a fost unul intens pentru mediul economic, companiile confruntându-se cu o serie de provocări. În acest context, munca departamentelor juridice din cadrul firmelor a fost la un nivel ridicat, avocații fiind obligați să identifice soluțiile cele mai bune pentru dezvoltarea afacerilor.
Cerasela Soviani, Legal Manager în cadrul DPD Romania (Dynamic Parcel Distribution SA), a avut o agendă de lucru extrem de încărcată. Una dintre marile provocări apărute anul trecut a vizat adaptarea la modificările legislative anticipate în domeniul curieratului.
Un alt proiect cheie a urmărit extinderea rețelei de puncte fixe, inclusiv lockere de exterior, DPD Shop (puncte fixe prin intermediul partenerilor) și Oficii DPD (puncte fixe cu personal).
Pe masa de lucru a juristului, s-a aflat anul trecut și un alt dosar important care a avut în vedere lansarea serviciului regional CEE pentru extinderea pe piețele din Europa Centrală și de Est.
„Dacă este să nominalizez cele mai importante proiecte în care s-a implicat juridicul în 2023, aș aminti, în primul rând, menținerea procentului de câștig de 95% aferent cererilor de chemare în judecată. În aceeași categorie se încadrează și simularea modificării Termenilor și Condițiilor DPD în conformitate cu schimbările legislative, dar și realizarea documentelor aferente extinderii rețelei de lockere și deschiderea de noi puncte DPD Shop și Oficii DPD”, ne-a declarat Cerasela Soviani.
Sunt așteptate noi provocări în domeniul legislativ
Legal Managerul DPD Romania menționează faptul că au existat câteva segmente de activitate care au generat volumul cel mai mare de muncă pentru Departamentul Juridic. În această categorie regăsim, în primul rând, activitățile zilnice de business, inclusiv relațiile/training-urile cu subcontractorii.
Un volum ridicat de muncă a rezultat și din recuperarea creanțelor, pe cale amiabilă sau prin intermediul instanțelor de judecată, dar și din tranzacții specifice, inclusiv extinderea rețelei și înființarea de noi puncte fixe.
„Cu firmele de avocați am avut colaborări sporadice în anumite ramuri de drept, unde a fost necesară experiența specialiștilor. Selecția avocaților s-a făcut pe criterii de performanță și calitate a serviciilor”, mai spune interlocutoarea noastră.
Legat de anul care abia a început, Cerasela Soviani este de părere că Departamentul juridic va primi cel mai mare volum de muncă din proiectele care au în vedere recuperarea creanțelor și implicit reprezentarea în litigiile aflate pe rol. Totodată, juriștii se vor implica în extinderea rețelei de puncte fixe, inclusiv lockere de exterior. De asemenea, vor avea mult de lucru în proiectul care vizează extinderea colaborării cu partenerii Geopost pentru a asigura conformitatea la standardele internaționale.
„Așteptări sunt pozitive pentru întregul an, cu cifre peste buget, iar ca priorități avem extinderea rețelei DPD și adaptarea la noile schimbări legislative”, subliniază juristul.
În 2024, Legal Managerul DPD Romania se așteaptă la o serie de schimbări legislative în domeniul curieratului, pe care echipa sa va trebui să le anticipeze. De asemenea, sunt avute în vedere creșteri în arii de activitate, precum extinderea rețelei de puncte fixe si lockere. „Departamentul juridic va avea un focus continuu pe adaptare la noile reglementări în curierat și susținerea departamentelor pilon pentru extinderea rețelei naționale. În acest moment, Departamentul juridic are patru angajați, care au un volum mare de cunoștințe juridice specifice domeniului curieratului și care se completează reciproc. Numărul optim de juriști depinde de complexitatea și volumul proiectelor care vor intra în portofoliul echipei și se va decide la acel moment”, încheie Cerasela Soviani.