Careers Advice

Noile tendințe pe piața muncii din domeniul legal, discutate cu Antonella Papp, expert internațional

 

In ultimii doi ani s-a observat o nevoie crescuta de tinere talente.In plus, firmele de avocatura sunt in cautare de asociati buni pe care vor sa-i formeze. Criza de asociati a intervenit din cauza faptului ca, in anii in care economia a trecut prin recesiune, nu s-a mizat prea mult pe cultivarea talentelor, iar efectele acestei politici gresite se simt acum. Chiar daca sunt case de avocatura care recruteaza talente direct din facultate, genul acesta de strategie nu este intotdeauna castigatoare din cauza faptului ca unii dintre cei angajati nu reusesc sa treaca de examenul in barou. . .

Nesiguranta este cuvantul care poate caracteriza cel mai bine situatia actuala din piata muncii juridice. Angajatorii au probleme in identificarea oamenilor de care au nevoie in echipa, iar angajatii sunt intr-o permanenta cautare a unui job sigur, dar care in acelasi timp sa le dea posibilitatea sa se dezvolte la adevarata lor valoare. Atunci cand aleg sa plece intr-o alta firma, avocatii nu se mai ghideaza dupa oportunitatile de castig, ci dupa siguranta locului de munca si posibilitatea dezvoltarii unei cariere pe termen lung.

Noile tendinte in recrutare


Antonella Papp, unul dintre cei mai titrati experti in recrutare, activa de-a lungul timpului in mai multe tari europene, a declarat pentru BizLawyer ca in randul specialistilor in Drept s-a constat o aplecare tot mai mare catre pozitiile de in-house. Cresterea interesului pentru astfel de roluri a produs schimbari negative la nivelul pachetelor salariale, valoarea acestora reducandu-se simtitor in ultimii doi-trei ani.

Pachetul salarial mai redus oferit in cazul pozitiilor de in-house lawyer este compensat de disponibilitatea departamentelor juridice de a investi in pregatirea avocatilor. Expertul in HR a constatat ca multe companii mari, care au echipe juridice, prefera sa recruteze tinere talente si sa le formeze in cultura lor organizatorica. In schimb, casele de avocatura, principalii angajatori de pe piata muncii juridice, sunt mai dornice sa preia echipe complete care deja au o buna coeziune. Partenerii de la firmele de avocatura doresc mai mult sa aiba echipe care sa functioneze bine in locul unor persoane cu performante ridicate.

”Exista un paradox pe aceasta piata a muncii atat de speciala, unde numarul candidatilor este mare. La fel de mare este si interesul firmelor de a angaja. Doar ca undeva, pe traseu, se rupe firul. Candidatii nu detin competentele de care au nevoie, in acest moment, casele de avocatura, iar acestea din urma se tem sa angajeze persoane nepregatite. Investitiile in formarea specialistilor de care au nevoie nu sunt intotdeauna profitabile, existand riscul ca acel salariat pe care l-au format sa plece la prima oferta care i se pare mai atragatoare. E clar ca asistam la o criza acuta de talente, criza care afecteaza din plin industria”, explica Antonella Papp.

Schimbari interesante au aparut si in cazul recrutarilor la nivel inalt. Expertul HR spune ca birourile de avocatura tintesc acum candidati cu portofolii de afaceri portabile pentru pozitiile de partener, insa in multe cazuri o astfel de alegere se soldeaza cu un esec. ”Nu mai este atat de usor, asa cum era acum trei-patru ani, cand un avocat pleca la noul angajator cu toata lista sa de clienti. De ceva timp am observat ca multi dintre clienti manifesta o loialitate mai puternica fata de firmele de avocatura cu care lucreaza si prefera sa ramana langa brandul cu care au colaborat pana acum. Acest fenomen a aparut ca urmare a faptului ca avocatii au un interes crescut de a migra de la o casa de avocatura la alta, iar aceste schimbari au produs nesiguranta in randul clientilor”, precizeaza Antonella Papp.

In ceea ce priveste specializarile cautate de firmele de avocatura, expertul a constatat o cerere mai ridicata in domeniul concurentei, pe regulatory si compliance. “Sunt cautate persoane cu profil dublu (juridic si economic, juridic si tehnic), dar si cele care cunosc tranzactiile transfrontaliere internationale”, puncteaza specialistul HR.


Avocatii sunt atrasi de carierele internationale


Schimbarile care au intervenit la nivelul intregii economii, dar si globalizarea au adus cu ele si modificari legate de comportamentul angajatilor, iar in piata avocaturii acest lucru se simte din plin. Avocatii isi schimba foarte usor jobul, loialitatea fata de angajator fiind in acest moment la cel mai redus nivel. Pleaca din firma fara a se uita in urma, fara a tine cont de tot ce au cladit si o iau foarte usor de la capat intr-un loc nou. Genul acesta de comportament nu se observa doar la palierele de jos, ci a inceput sa se dezvolte la nivel de parteneri.

Multi dintre avocatii cu CV-uri impresionante nu se mai simt confortabil cu statutul de partener intr-o firma locala. Mai mult, cei care au preferat anumite joburi care le ofereau un anumit echilibru intre viata personala si cea profesionala incep sa se uite tot mai atent catre noi provocari. ”O oferta buna venita de la o firma cu expunere internationala poate atrage cei mai buni si cei mai loiali oameni. Partenerii din firme mari, care au construit proiecte cu greutate, isi parasesc locul pentru a forma echipe noi si pentru a deschide propria casa de avocatura. Toate aceste miscari au influentat piata, rezultand un numar crescut de firme de nivel mediu. Sunt destul de curajoasa sa spun ca nu toti vor reusi, in contextul in care clientii mari au nevoie de posibilitati de servicii internationale, astfel ca unii dintre ei vor fi readusi in alta entitate mai mare sau vor fi afiliati intr-o retea. Retele independente au devenit o moda in regiunea noastra, probabil din cauza unui individualism crescut”, subliniaza Antonella Papp.

Follow Us

Subscribe Our Newsletter

Amazing Deals, Updates & Freebies In Your Inbox

People's Poll

Ati stabilit măsurile ce ar trebui întreprinse pentru conformarea la prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 ?
logo

Download Newskit App

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and
typesetting industry.

banner
© 2017 BMPH. All Rights Reserved.Design & Development by LIDERO Network

Search